Grad Kragujevac je večeras u okviru manifestacije „Ponos Šumadije“ dodelio nagrade sportistima koji su ostvarili najbolje rezultate u godini na izmaku, a laskava titula „Najpopularnijeg sportiste Šumadije u 2012. godini“ pripala je defanzivnom beku Divljih veprova, Darku Cvetkoviću.

Sa Mozzart Wild Boars-ima ove godine bio je drugi u domaćem šampionatu, a potom je sa reprezentacijom Srbije osvojio Evropskog prvenstvo C grupe u Švajcarskoj, na kojem je proglašen za najboljeg igrača finalne utakmice. Kao jedan od trenera juniorskog tima Veprova, stigao je do polufinala ovogodišnje Juniorske lige Srbije.

Dvadesetšestogodišnji igrač Veprova ovu nagradu najpopularnijeg sportiste dobio je glasovima publike, pa samim tim ona ima i veću draž.

– Kada je američki fudbal načinio svoje prve korake u Srbiji, sada već davne 2003. godine, ja sam bio srednjoškolac, bez ikakve predstave potencijala koje takav sport nosi sa sobom. Nisam ni sanjao da ću jednog dana postati najpopularniji sportista regiona, zahvaljujući uspehu nacionalnog tima na Evropskom prvenstvu u Švajcarskoj – rekao je Cvetković.

Darko skromno ističe da je američki fudbal kolektivan sport i da ove nagrade ne bi bilo bez njegovih saigrača.

– Mesta za pojedince u američkom fudbalu nema. Poenta igre je besprekorno funkcionisanje tima, što znaci da svi igrači na terenu daju svoj maksimum i imaju određeni zadatak. Moj uspeh ne bi bio moguć da u svom timu nisam imao sjajne saigrače, pre svega momke iz Kragujevca, prekaljene igrače odbrane i uboijte igrače napada i svakome je jasno da prizmanje ne pripada meni već svima nama, upravo kako ja želim – kaže kornerbek Veprova.

Ipak, ostaje žal za titulom, koja je izmakla u jednom od najuzbudljivijih finala srpskog šampionata.

– Oduvek sam sebi postavljao viskoke ciljeve, često nemoguće. Ako se uspeh jednog sportiste meri trofejima onda je prošla sezona bila solidna, jer je osvajanje C grupe Evropskog prvenstva zaista neverovatan uspeh. Međutim, nisam uspeo da osvojim titulu prvaka Srbije, koja Kragujevčanima već dve godine promiče kroz prste. Igrački cilj je da vratimo titulu u Kragujevac, dok je trenerski da se Veprovi okite titulom Juniorskih prvaka, trofejom koji nosi ime našeg preminulog prijatelja i saborca, Veljka Makojevica – otkriva Cvetković.

Cvetković je u Veprove stigao po samom osnivanju i od tada je nebrojeno puta na najbolji mogući način reprezetnovao svoju zemlju, grad i klub širom Evrope.

– Ako se bavite sportom koji ne donosi sa sobom nikakvu finansijsku korist, jasno je da svoju energiju morate usmeriti na drugu stranu. Rad sa mladim igračima je privilegija, ali i ogromna odgovornost. Veprovi su oduvek stvarali sportiste koji se tako mogu nazvati jedino ukoliko su sportisti u pravom smislu te reči, vaspitani, pravilno usmereni mladi momci koji ne zapostavljaju svoje obaveze van terena. Ja, kao i svi Divlji veprovi, imam za cilj promociju svog grada u najboljem svetlu, što smo činili do sada širom Evrope. Naši uspesi se gomilaju, pa moramo da podignemo svest ljudi oko nas, sve sa ciljem uzdizanja američkog fudbala, jer je činjanica da smo kao narod telentovani za ovaj sport i spremni na odricanja, pored toga što sve radimo iz ljubavi i osećaja pripadnosti, a ne zarad novčane nadoknade – zaključio je Cvetković.

Zahvaljujemo se svima koji su glasali za Darka i čestitamo mu na ovom izuzetnom uspehu.