Posle duge i teške bolesti, u 84. godini života, juče je, u Finiksu, preminuo Amerikanac Judžin Marvin Felker, jedan od pionira američkog fudbala u Srbiji.

Džin je rođen 4. marta 1929. godine, u Milvokiju, a 1952. godine debitovao je u najjačoj ligi na svetu, NFL-u, za ekipu Dallas Texans.

On je sa trenerom, Lerijem Kenterom, stigao u Kragujevac 1. juna 2005. godine, zahvaljujući donaciji građana SAD i Američkoj agenciji za međunarodni razvoj „USAID“, posredstvom nevladine organizacije „ACDI/VOCA“.

Zajedno sa trenerskim dvojcem u Kragujevac je stigla i dugo sanjana oprema, prva u Srbiji, gde je do tada od zaštitne opreme postojala samo guma za zube. Stiglo je 35 kaciga, šolder pedovi, dresovi, kopačke, zatim pomagala za trening među kojima „zoun blok“ lutke, mašina za izbacivanje lopti…

dzin felker 600
FOTO: Miloš Ignjatović

Tokom tri nedelje boravka u gradu na Lepenici trenirali su Divlje veprove, ali su radili i sa klubovima iz ostalih srpskih gradova u kojima se igrao ovaj sport.

U Kragujevac su se vratili i 2006. godine, kada su nastavili da prenose svoje bogato iskustvo na momke koji su do tada o ovom sportu učili sa TV prenosa.

Divlji veprovi su duboko ožalošćeni gubitkom trenera Džina Felkera. On je bio pionir američkog fudbala u Srbiji i nema sumnje da se ovaj sport kod nas ne bi ovoliko razvio bez njegovog doprinosa. Zauvek ćemo mu biti zahvalni na svemu što smo naučili od njega, ali još više za to što smo dobili priliku da ga upoznamo kao osobu. Džin je ušao u živote mnogih od nas i zaista će nam jako nedostajati. U ovom teškom trenutku, upućujemo njegovim prijateljima i porodici najiskrenije saučešće.