Povodom poslednjih dešavanja i novih odluka disciplinskog sudije Petera Bezovnika, kao i očigledne organizovane hajke koja se sprovodi protiv Kluba američkog fudbala Kragujevac Wild Boars, klub je prinuđen da se izrazi zabrinutost, ponovo se obrati široj javnosti i upozori na tendencije u Srpskoj asocijaciji američkog fudbala, slične onima iz 2008. godine koje su prouzrokovale totalni haos u našem sportu i formiranje novog saveza.

Prethodnim saopštenjem, kao klub smo upozorili na propuste u radu disciplinskog sudije Petera Brezovika u slučaju određivanja kazne za Filipa Đorđevića, ispod minimuma predviđenog Disciplinskim pravilnikom, a sve u cilju omogućavanja ovom igraču da igra finale Sportklub Superlige.

Tom prilikom, obratili smo se Upravnom odboru SAAF sa zahtevom za zaštitu Disciplinskog pravilnika, zbog očigledne povrede materijalnih odredbi. Takođe, istom prilikom smo tražili da se preispita razrešenje dužnosti disciplinskog sudije zbog očiglednog propusta, kao i iskazane nedovoljne stručnosti u radu.

UO SAAF uopšte nije zvanično odgovorio na naš zahtev na zaštitu Disciplinskog pravilnika, iako je od zahteva prošlo više od 3 meseca. Izbegao je da da mišljenje o Pravilniku koji je i njegovoj nadležnosti. Da sramota bude veća, ceo problem kažnjavanja jednog igrača prosleđen je sportskoj arbitraži Olimpijskog komiteta Srbije, koja daje „neobavezujuća mišljenja na zahtev organa OKS“. Ovaj put nije potrebno da se bavimo potpisnikom tog “neobavezujućeg mišljenja”, iako je odranije poznat ljudima iz sveta američkog fudbala, ali umesto da se problem reši na nivou Asocijacije, da oni koji su glasali za pravilnik daju o njemu mišljenje i zaštite ga od samovolje i nestručnosti disciplinskog sudije, dozvolili smo sebi da urušavamo teško stečen ugled i u OKS izgledamo neozbiljno prosledivši sasvim nevažan zahtev za nivo takve institucije, kakav je Olimpijski komitet Srbije. Ako UO nije spreman da zaštiti pravilnik koji je sam doneo, kako onda može uopšte da vodi sistem kakav je SAAF?

O zahtevu za razrešenje dužnosti disciplinskog sudije Petera Brezovika, takođe nismo dobili nikakav odgovor, niti se u zapisnicima sa sastanaka UO može videti da se uopste raspavljalo o tome. Pored nestručnosti, nepreciznosti i aljkavosti u radu, nesvojstvenoj pravniku, sada sasvim izvesno možemo da tvrdimo i da koristi dvostruke aršine prilikom kažnjavanja, jer sa jedne strane Vukove kažnjava ispod pravilnikom propisanog minimuma (slučaj Filipa Đorđevića), a članove Wild Boarsa kažnjava drakonskim kaznama.

Kap koja je prelila čašu i definitivno prikazala njegovu ostrašćenost, je što je mimo svake procedure kaznio trojicu naših igrača, Darka Cvetkovića, Vladimira Radenovića i Strahinju Mrvića (dobro poznatih po zaslugama tokom više od decenije u američkom fudbalu), drakonskom kaznom zabrane igranja u takmičenjima SAAF 8 meseci neigranja i novčanom od 5.000,00 dinara, jer su navodno pretili službenom licu SAAF, na utakmici Novi Sad Dukes – Kragujevac Wild Bors. Kako bi javnost bila upoznata, za ovaj disciplinski prekršaj je, u skladu sa članom 28. stav 4. Disciplinskog pravilnika, zaprećena kazna je najmanje 2 meseca i novčana.

Tu dolazimo do priče o dvostrukim aršinima disciplinskog sudije Petera Brezovika. Za prekršaj koji je učinio igrač Vukova Filip Đorđević – „udaranje protivničkog igrača“, dakle za ostvareni fizički kontakt, takođe je određena kazna od minimum 2 utakmice neigranja ili 2 meseca zabrane igranja. Epilog je da je Filip Đorđević za fizički kontakt kažnjen jednu utakmicu, sa prilično izvesnim skorom, čime mu je omogućeno da igra u finalu (u finalu je takođe naočigled publike i TV prenosa tokom cele utakmice vređao sudije i ponašao se neprimerano, i dan danas za to nije kažnjen), dok su trojica igrača Wild Boarsa kažnjena četiri puta duže od predviđene granične kazne, što je presedan kakav nije viđen ni u jednom sličnom postupku koji je vodio Peter Brezovik.

Da ne pominjemo da je disciplinski sudija Peter Brezovik najpre ovaj slučaj proglasio „hitnim”, jer je pokušao da svoj trojici onemogući da igraju finale Sportklub Suprlige, da bi mu zatim trebalo skoro tri meseca da donese odluku, onda i još 22 dana da je dostavi klubu, sve u cilju odlaganja izvršenja vremenske kazne zabrane igranja i ulaska duboko čak u narednu sezonu!

U žalbi koju je klub Wild Boars dostavio Disciplinskoj komisiji, navode se brojne nepravilnosti u radu Petera Brezovika, aljkavost i nestručnost, ali i evidentna ostrašćenost i tendencioznost, kakva je nedopustiva za nekog kome je poveren tako odgovoran posao u SAAF. Žalbu u celosti možete videti OVDE.

Klub američkog fudbala Wild Boars, na ovaj način izražava najžešći protest zbog ovakvog „deljenja pravde“ disciplinskog sudije Petera Brezovika, ali i zbog činjenice da je predsednik UO SAAF nezainteresovan da se uhvati u koštac sa problemima koje, očigledno sa jasnim predoumišljajem, izazivaju pojedini ljudi u samoj SAAF. Sve to u trenutku kada klubovi širom Srbije grcaju i na ivici su opstanka, a kada bi UO SAAF , sa predsednikom Radetom Rakočevićem na čelu, trebalo da se stavi u funkciju SVIH klubova i razvoja američkog fudbala u Srbiji i napokon počne da rešava brojne nagomilane probleme.

Zbog navedenih, ali i brojnih drugih nepravilnosti i propusta u radu UO SAAF, o kojima nećemo ovom prilikom (a o kojima javnost ima pravo da zna), Kragujevac Wild Boarsi su povukli svog predstavnika u UO, a u narednom periodu bićemo prinuđeni da preduzmeno mere kako bismo zaštitili klub, ali i američki fudbal u Srbiji od samovolje pojedinaca.