Live
  1. Rakonjac ponovo u Veprovima
  2. Humanitarni dvomeč Emisia Consultinga i Veprova za Prvu gimnaziju
  3. Almaši novo pojačanje Veprova
  4. Fantastični Dalton Oliver ponovo u Veprovima
  5. Brazilska zvezda u odbrani Veprova – Endru Bernardini

Istorija kluba

Prvi koraci američkog fudbala u Kragujevcu načinjeni su oktobra 2002. godine, kada se grupa zaljubljenika u ovaj sport, inspirisana prenosima NFL-a na Trećem kanalu RTS-a, okupila da se u njemu oproba.

Zalaganjem Aleksandra Ćirića i Mladena Pavlovića sve to je prešlo na viši nivo, sredinom avgusta 2003, kada je klub i zvanično registrovan. Tada se došlo na ideju da se klub nazove Divlji veprovi (Wild Boars), po životinji koja je simbol našeg grada.

Prethodno je klub odigrao i prvu utakmicu američkog fudbala u Srbiji, 22. marta 2003. godine, pred oko 500 gledalaca na stadionu kragujevačkog Fudbalskog kluba Jadran, gde je savladao beogradske Vukove, rezultatom 15:14.

U godini osnivanja, ekipu od oko 40 igrača trenirao je Vujica Samailović, a u tom peiodu Veprovi su odigrali još dve utakmice. Najpre su, pred više od 800 gledalaca, na stadionu FK Sušica, savladali Sirmirium Legionare (45:38), a potom su na istom mestu koplja položili i Niš Steeds-i – 47:0.

Osnivačka skupština Saveza američkog fudbala Srbije (SAFS) održana je 26. oktobra.2003, a prisustvovali su članovi svih sedam zvanično registrovanih klubova u Srbiji: Legionaries (Sremska Mitrovica), Dukes (Novi Sad), Blue Dragons i Vukovi (Beograd), Outlaws (Požarevac), Steeds (Niš) i naravno Wild Boars.

Na istorijskom sastanku Upravnog odbora SAFS-a, održanom 7. februara naredne godine, donete su značajne odluke, među kojima i dogovor o početku lige bez opreme, po NCAA pravilima, pošto u to vreme nijedan srpski klub nije imao opremu.

Prva zvanična utakmica američkog fudbala u Srbiji, odirana je 12. aprila 2004. godine, na stadionu FK Šumadija, gde su Wild Boars-i, pred oko 500 gledalaca, u meču prvog kola SAFS lige savladali ekipu Niša rezultatom 30:6. Sedam meseci kasnije, 8. novembra, na stadionu „Čika Dača“ odigrano je prvo finale, a Veprovi su, po kiši, pred oko 2.500 gledalaca, savladali Vukove sa 21:6 i tako postali vlasnici prvog šampionskog pehara.

Sledeće godine igralo se Kup takmičenje, a Veprovi su furiozno stigli do finala, savladavši sa nulom sve protivnike osim niških Steedsa. Međutim, u Nišu su Kragujevčani upisali najubedljiviju pobedu u istoriji – 102:6. Ipak, te godine Veprovi nisu osvojili trofej, jer su u finalu, nakon serije od 11 pobeda, doživeli prvi poraz od osnivanja i to od Vukova, na stadionu FK Obilić – 20:7 .

Nedugo zatim stigla je i oprema u Kragujevac, pa je 2006. godine odigrana prva sezone sa opremom, u SELAF ligi (South-eastern League of American Football), u kojoj su, pored domaćih klubova, učestvovali i Silverhawks-i iz Ljubljane. Kragujevčani su ligaški deo završili sa skorom 7-2, a u finalu su se revanširali Vukovima za poraz u Kupu prethodne sezone – 20:7, na stadionu FK Radnički na Novom Beogradu, pred oko 2.000 navijača.

Potom je usledila smena generacija u sezoni 2007, koja je bila najlošija u klupskoj istoriji. Naime, Veprovi su u predsezoni savladali beogradske Zmajeve, ali su pozom zabeležili svih sedam poraza u CEFL-u (Central European Football League).

Wild Boars-i se trijumfalno vraćaju u 2008. godini, kada su prvi put angažovali igrača iz Amerike, kvoterbeka Stena Bedvela. Sa skorom 8-1 osvajaju novu titulu, savladavši u finalu Beogradske Vukove, rezultatom 39:33.

U sezoni 2009 Veprovi su se još ubedljivije prošetali kroz ligu i sa skorom 9-0 odbranili titulu. U finalu su ubedljivo savladali beogradske Plave zmajeve, rezultatom 67:33. Ovu sezonu obeležio je i debitantski nastip u evropskim takmičenjima pod okriljem EFAF-a (Evropska federacija američkog fudbala), gde su u Čelendž kupu stigli do polufinala, ali zbog neodobravanja viza nisu mogli da otputuju u Mađarsku.

I sezonu 2010 Veprovi su završili bez poraza u domaćem šampionatu. Petu titulu prvaka Srbije overili su pobedom u finalu nad čačanskim Anđeoskim ratnicima – 69:26. Posle uspešnog nastupa u Čelendž kupu, Kragujevčani su se u ovoj sezoni oprobali u EFAF Kupu, u kojem su najpre poraženi od švajcarskih Kalanda Bronkosa, kasnijeg osvajača ovog takmičenja i prvaka Evrope iz 2012, a potom su savladali rimske Lacio Marince. Dobre igre na domaćoj i međunarodnoj sceni donele su Veprovima plasman na 17. poziciju na listi najboljih klubova u Evropi, što je bio prvi put da se neki srpski tim nađe na EFAF-ovoj listi TOP 20 timova.

I pored toga što nisu osvojili titulu u sezoni 2011, Veprovi su napravili najveći klupski uspeh u istorji ovog sporta u Srbiji, plasmanom u finale EFAF Kupa. Kragujevčanima nije smetalo ni to što su sve utakmice u ovom takmičenju igrali kao gosti, prevalivši autobusom više od 10.000 kilometara. Najpre su do nogu potukli favorizovanu legiju stranaca, Cineplexx Blue Devils-e iz Hohenemsa, na zapadu Austrije (51:7), potom su u polufinalu pali i Black Panthers-i iz Tonona, francuskog gradića na obali Ženevskog jezera (34:22), da bi u finalu bili zaustavljeni od London Blitz-a (29:7), u meču u kom su bili lišeni pomoći „pocrvenelog“ Amerikanca Brajana Pejtona, a na samom susretu povredio se i kvoterbek Sten Bedvel. Wild Boars-i su se prošetali kroz Superligu, zabeleživši svih osam pobeda, ali su u finalu, bez povređenog kvoterbeka Bedvela, poraženi od Vukova – 36:51. Veprovi su nakon te sezone zauzeli 10. mesto na TOP 10 listi evropskih timova.

Sezonu 2012. Veprovi su završili sa sedam pobeda i dva poraza – oba od Vukova. Finale na Adi bilo je jedno od najuzbudljivijih u istoriji Serbian Bowl-a. Veprovi su na poluvremenu vodili sa 24:21, ali su domaći na kraju slavili sa 35:24.]