U ovogodišnjem finalu Prve lige Srbije, popularnom Serbian Bowlu XIII, u subotu, od 17 časova, na stadionu „Čika Dača“ u Kragujevcu, domaći Wild Boarsi i Novi Sad GAT Dukesi ukrstiće koplja 19. put.

Iako su Veprovi osvojili daleko više titula – šest, naspram jedne Vojvoda, a još češče su igrali finala (11:4), skor u njihovim međusobnim duelima trenutno je izjednačen – 9:9.

Prva dva duela Vajld borsi su dobili prilično ubedljivo, 2005. (60:0) i 2006. godine (21:7), a zanimljivo da je u premijernom okršaju sadašnji trkač i glavni trener Veprova, Aleksandar Ristić Alf, postigao dva tačdauna, dok je aktuelni lajnbeker i defanzivni koordinator, Predrag Šćekić, tada kao raninbek, jednom utrčao u end zonu.

Međutim, Vojvođani su zatim vezali pet pobeda i bili u vođstvu sve do ovogodišnjeg okršaja na novosadskom „Kabelu“, koji je pripao Šumadincima – 20:12.

Interesantno je da su Kragujevčani često gubili od Djuksa u ligaškom delu sezone, ali su na kraju stizali do šampionskog trona. Najdrastičniji primer toga je sezona 2006, u kojoj su Vojvode u oba ligaška duela slavile poenom razlike, da bi Veprovi na kraju postali prvi šampioni SELAF lige, današnjeg CEFL-a. U Kragujevcu, pred oko 2.500 gledalaca na „Čika Dači“, domaći su poveli pasom Đorđa Đorđevića ka Žarku Đorđeviću (7:0), a do „velikog odmora“, sadašnji glavni trener Djuksa, Vladislav Petković smanjio je zaostatak fild golom (7:3). Vođstvo Kragujevčana uvećao je HC Veprova Aleksandar Ristić (14:3), ali su gosti do prvog trijumfa došli vraćanjem intersepcije Miloša Nikčića i trčanjem Marka Đanića – 17:16. Đanić je doneo svom timu trijumf i u Novom Sadu i to trčanjem u prvom drajvu, a gosti su do kraja uspeli samo da materijalizuju dva fild gola Nenada Krsmanovića – 7:6.

Slično je bilo i u sezoni 2008, u kojoj je u „srpskoj Atini“ viđena još jedna uzbudljiva predstava, puna preokreta. Gosti su u poslednju četvrtinu ušli sa prednošću (21:14), ali je onda na scenu stupio kvoterbek Čaba Juhas sa tri pasa za tačdaun. Najpre je smanjio zaostatak pasom ka Kuzmanoviću (21:20), da bi posle vraćanja izblokiranog fild gola za tačdaun još uvek aktuelnog kornerbeka Veprova, Darka Cvetkovića (28:20), iskoristio preostala četiri minuta i uposlio Bajčetića i Plećaša, za preokret – 35:28. No ni taj poraz, jedini u sezoni, nije omeo Veprove da kasnije dođu do pehara trijumfom nad Vukovima (39:33).

Posle dve sezone pauze usled takmičenja u različitim ligama, usledile su ubedljive pobede Veprova u Novom Sadu, 2011. (39:2) i 2012. godine (65:7), da bi se ovaj derbi zatim vratio na stare staze slave, gde je i danas.

Jedan od najvećih kurioziteta dogodio se u sezoni 2013, kada su Dukesi u poslednjem kolu slavili sa 32:7, a Wild Boarsi se posle samo nedelju dana vratili na „Kabel“ i eliminisali ih u polufinalu – 29:6.

Sličan scenario viđen je godinu dana kasnije, uz daleko neizvesnije završnice. Posle sedam godina Vojvode su stigle u Kragujevac i slavile nakon dva produžetka – 33:27! Veprovi su u poslednju deonicu ušli sa vođstvom 14:0, trčanjima kvoterbeka Ajka Vitaker, ali su se Djuksi probudili i izjednačili pasom Rastka Jokića ka Meneliku Holtu i trčanjem Demetrijusa Samlera (14:14). Asistencijom Vitakera ka mladom Aleksi Stevanoviću Kragujevčani su ponovo poveli, ali je Holt izjednačio pedesetak sekundi pre kraja regularnog dela – 20:20. U doigravanju je Vitaker doneo Veprovima novo vođstvo, ali je zatim Samler vezao dva tačdauna za pobedu.

Samler je bio centralna figura Novosađana i u polufinalnom duelu u Novom Sadu, ali je na njegova dva uvodna tačdauna Vitaker odgovarao pasovima ka Šćekiću (7:7) i Kenu Hejlu (14:13), da bi se za „plus osam“ na poluvremenu pobrinuo iskusni Ristić – 21:13. U nastavku susreta Vojvođani su zaustavili napad Vajld borsa i preko Holta i Samera došli do preokreta (26:21), ali je samo 10 sekundi pre kraja Vitaker sa end zonom spojio Nikolu Simovića, za veliku radost Kragujevčana – 27:26.

U sezoni 2015. GAT Vojvode su bile bolje u oba duela. Najpre su u ligaškom, predvođene Aleksandrom Mekinom i Vilom Pauelom, minut pre kraja postigle pobedonosne poene – 31:24, da bi u polufinalu, posle preokreta, tri i po minuta pre poslednjeg sudijskog zvižduka izborile finale, preko trostrukog poentera Pauela, a zatim u finalu i prvi naslov prvaka – 21:14.

Prošle godine, Veprovi su se revanširali na isti način. Nešto uzbudljivije bilo je u ligaškom delu u Novom Sadu (32:21), dok se u polufinalu nije postavljalo pitanje pobednika (33:13), posle čega je šampionska titula vraćena u Kragujevac.

I ovogodišnji susret u Novom Sadu obilovao je uzbuđenjima. Domaći su poveli asistencijom Kristofera Džefrija Grigsa ka Andreju Puškašu, ali su u drugoj četvrtini gosti preokrenuli, pasovima Ijana Mekginisa ka Mihailu Novakoviću i Alekse Đokića ka Stefanu Đuriću – 12:6. Džefri Grigs je po povratku sa odmora uposlio Džermajkla Seldersa za izjednačenje (12:12), da bi do pobede u poslednjoj četvrtini Kragujevčani došli iz trik akcije, pasom Aleksandra Ristića ka Strahinji Stepoviću – 20:12.

Još jedna zanimljivost je da su u protekle četiri godine za ova dva tima bili rezervisani susreti u polufinalu, od kojih su tri dobili Veprovi, a ovo će im biti prvi međusobni duel u finalu.

Sudeći po istoriji, nema sumnje da će ovo finale obilovati uzbuđenjima i da će akteri prirediti pravi spektakl.