LOADING

Type to search

Poraz od moćnih Poljaka kao lekcija

Aktuelno CEFL Novosti Seniori

Poraz od moćnih Poljaka kao lekcija

Share

Posle pobede nad turskim šampionima, Koč Ramsima, Divlji veprovi su pretrpeli prvi poraz, na gostovanju jednom od najboljih evropskih klubova, poljskim Wroclaw Panthersima, rezultatom 70:13.

Kragujevčani su najbolje mogli da posvedoče o ulaganju Poljske u sport, uključujući i američki fudbal, tokom protekle decenije, jer su pre tačno 10 godina, na ovom istom „Olimpijskom stadionu“ u Vroclavu, ubedljivo nadigrali ekipu Devilsa (66:0) od koje su kasnije nastali Panteri.

Od samog prilaska stadionu kapaciteta 11.000 mesta, koji se koristi samo za potrebe Pantera, bilo je vidljivo da se radi o jednoj od najboljih i najbogatijih organizacija američkog fudbala u Evropi. Stadion je u potpunosti rekonstruisan za potrebe Svetskih igara mladih 2017 i zadovoljava najviše svetske standarde. Uz mnogobrojnu tehničku podršku, na njemu radi i grupa odličnih trenera predvođena iskusnim američkim stručnjakom Valom Ganom.

Sve to je oslikano i na rosteru na kom su najbolji poljski igrači, pojačani pre svega fantastičnim Amerikancima, dugogodišnjim sejftijem Dianteom Batlom i dual-threat kvoterbekom Tonijem Dosonom, koji je u Vroclav stigao sa reputacijom najproduktivnijeg igrača trčanjem u italijanskoj ligi prethodne sezone. Pred ovaj duel, Poljaci su se pojačali i fantastičnim nemačkim risiverom Bendžaminom Barnsom, koji je došao iz najboljeg evropskog tima, šampiona Nemačke, Schwabisch Hall Unicornsa. Upravo je Barns proglašen za MVP-a pobede nad Veprovima, u kojoj je uhvatio tri tačdauna.

Sa druge strane, Kragujevčani su na devetnaestočasovno putovanje u Vroclav krenuli bez nekoliko igrača, a i na samom meču doživeli su par pehova i to na najvažnijim pozicijama. Ubrzo se pokazalo da španski sejfti Taću Orue nije dovoljno oporavljen, a dodatni udarac na startu meča zadala je povreda „rovitog“ brazilskog risivera Pedra Medičija, MVP-a pobede nad Turcima u prvom kolu.

Iako je pobeda poljskog tima u potpunosti zaslužena, može se reći da je Veprovima u pojedinim trenucima nedostajalo i malo sportske sreće da poraz učine daleko blažim i postignu više od dva tačdauna koliko je kvoterbek Džejk Sison uputio ka Filipu Nedeljkoviću i Stefanu Borkoviću. Tako je hvatanjem ispred same end zone američkog trkača Nika Lasejna okončano prvo poluvreme, bez preostalog vremena da se postigne tačdaun. Fantastično vraćanje kik-ofa Milorada Novakovića na prag end zone ostalo je nenaplaćeno zahvaljujući sumnjivoj kazni. Ispušteno hvatanje u end zoni završilo je pomalo srećno u rukama Diantea Batla…

Sa druge strane, poljski tim funkcionisao je kao sat, koristivši i najmanju grešku protivničkog tima.  Pored pomenuta tri tačdaun pasa ka Barnsu, Doson je i sam dva puta istrčao do end zone, kao i snažni fulbek Konrad Starčevski i trkač Damian Kviatovski, dok se u poentere trčanjem upisao i Ernest Rogovič.

Iako je nerealno visok poraz ostavio gorak ukus u ustima, ovaj meč je bio izuzetno značajan za kragujevačke igrače, jer mogu da napreduju samo kroz duele sa najboljima. Već u nedelju od 16 časova, imaće prilike da na gostovanju Jagodina Black Hornetsima zaleče evropske rane, a novu šansu da se u pravom svetlu pokažu na evropskoj sceni dobiće 25. maja, u gostima šampionima Švajcarske, Calanda Broncosima.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.