Vroclav je glavni grad Donje Silesije, istorijske regije, koji se nalazi na jugozapadu Poljske. Grad Vroclav leži na reci Odri. Ovaj grad je kroz istoriju bio deo Poljske, Češke, Austrije, i Nemačke. Godine 1945., grad je postao deo Poljske. Od 1999. godine, Vroclav je prestonica Donje Silesije, pokrajine u Poljskoj. Prema zvaničnim izveštajima iz 2006., Vroclav ima 635 280 stanovnika, što ga čini četvrtim najvećim gradom u Poljskoj. Kroz grad protiče pet reka, reka Odra i njene četiri pritoke, Bistrica, Olava, Sleza i Vidava. Pre Drugog svetskog rata u gradu je postojalo 303 mostova, ali sada se nalazi samo oko 220.

 

Grad se prvi put nedvosmisleno pominje 1000. godine pri osnivanju Vroclavske biskupije, ali je slovensko naselje na teritoriji danasnjeg grada postojalo najmanje 150 godina pre ovog događaja. Od kraja 10. veka, grad se nalazio pod upravom dinastije Pjastovića. Postoje indicije da je 1035. godin, za vreme tzv. Paganske reakcije, sagradjena paganska svetinja u gradu. Godine 1335. grad je potpao pod vlast Kraljevine Češke, a potom je zajedno sa Češkom krunom priključen Habzburškoj monarhiji. Godine 1741. grad je zajedno sa većim delom Šleske potpao pod vlast Pruske. Godine 1945. grad je proglašen tvrđavom i uništen je u borbama između Crvene armije i Nemačke vojske. Posle Drugog svetskog rata Vroclav je ušao u sastav Poljske. Godine 1997. grad je, kao i celu južnu Poljsku, zadesila velika poplava u kojoj je poplavljeno skoro pola grada.

Vroclav je jedan od najtoplijih gradova Poljske. Najhladniji mesec je januar sa prosečnom temperaturom od -0.4°C, a najtopliji mesec je jul, prosečna temperature 19.2°C. Leto je najduže godišnje doba i traje preko 100 dana. Najviša temperature u Vroclavu je zabeležena 31.8.1994. i izmereno je 37.9°C. Najhladniji dan u Vroclavu je bio 11.2.1956. sa čak -30.4°C.

U Vroclavu se proizvode autobusi, vagoni, kućna oprema, hemijska sredstva i elektronika. Zadnjih godina se dinamički razvija informatički sektor. Grad je drugi finansijski sektor po veličini u Poljskoj. U gradu imaju svoja sedišta i mnoge banke. Grad je takodje veliki centar farmaceutske industrije.

Upkos vojnom razaranju u Drugom svetskom ratu, Vroclav je sačuvao veliki broj starih građevina, ili u originalnom obliku ili su rekonstruisane posle rata. Među značajnije spadaju: gotski ratuš na vroclavskom trgu, gotske crkve: Katedrala svetog Jovana Krstitelja, Crkva svetog Krsta, Crkva presvete Bogorodice; barokna skupina građevina Vroclavskog univerziteta.