14_efafIstorijska pobeda Divljih veprova nad ekipom Blue Devilsa (51:7), nije donela Kragujevčanima samo plasman u polufinale EFAF kupa, već i skok od tri mesta na najnovijoj listi Evropske federacije američkog fudbala (EFAF).

Naime, Veprovi su zahvaljujući dobrim igrama prošle sezone, u istom ovom, drugom po jačini takmičenju u Evropi koje je pandan UEFA kupu u fudbalu, postali prvi tim sa Balkana koji se našao među 20 najboljih na Starom kontinentu.

Poraz od kasnijeg osvajača takmičenja, švajcarskih Kalanda Bronkosa i pobeda nad Laciom iz Rima, doneli su tada Vajld borsima 17. mesto, a nedavna pobeda nad Plavim đavolima iz Hohenemsa rangirala je Kragujevčane na 14. poziciju na evro-sceni.

Uspeh Veprova je još veći, ako uzmemo u obzir da je pregažena legija stranaca iz Austrije, po mnogima najjače sile američkog fudbala u Evropi, zemlje koja na listi od pet najboljih evropskih klubova ima čak četiri predstavnika. Da je Austrija velesila u američkom fudbalu nedavno je imala prilike da se uveri i juniorska reprezentacija Srbije, koja je u Beču poražena sa 57:0. Budžeti austrijskih timova dosežu i preko milion evra, pa su uslovi u kojima se uči i trenira fudbal slični onima u Americi. Većina timova ima u svom vlasništvu i po nekoliko stadiona sa veštačkom travom, pokrivenim tribinama, kancelarijama za trenera svake pozicije, a natpisi najvećih svetskih kompanija na dresovima ovih timova dovoljno govore.

kapiteni_hohen

Kada deklasirate jednu ekipu koja dolazi iz takve zemlje, jasno je da dugogodišnji rad u kojem su učestvovali svi u klubu, od uprave pa do trenera i igrača, nije bio uzaludan.

Šansu za novi skok na rang-listi, Veprovi će imati poslednjeg vikenda maja, kada se igraju polufinalni mečevi, a protivnik će biti poznat 7. maja, kada se završava grupna faza takmičenja. Drugi polufinalista biće pobednik grupe „A“, u kojoj se nalaze Milano Rhinos, Prague Black Hawks i Thonon les Baines Black Panthers. U prvom kolu Prag je bio bolji od Crnih pantera u Francuskoj – 16:13, a najveće šanse u ovoj grupi stručnjaci daju ekipi Milana.

Zvanična lista 20 najboljih klubova Evrope (od 12. aprila 2011. godine):

1. Danube Dragons (Austrija)
2. Berlin Adler (Nemačka)
3. Swarco Raiders Tirol (Austija)
4. Raiffeisen Vikings Vienna (Austrija)
5. Turek Graz Giants (Austrija)
6. Kiel Baltic Hurricanes (Nemačka)
7. Amiens Spartiates (Francuska)
8. Prague Panthers (Češka)
9. Calanda Broncos (Švajcarska)
10. Panthers Parma AFT (Italija)
11. Carlstad Crusaders (Švedska)
12. London Blitz (Velika Britanija)
13. Pioners de l`Hospitalet (Španija)
14. Kragujevac Wild Boars (Srbija)
15. ADT Valencia Firebats (Španija)
16. Søllerød K.Noah Gold Diggers (Danska)
17. Prague Black Hawks (Češka)
18. Cougars of Saint Ouen l’Aumône (Francuska)
19. Les Black Panthers de Thonon les Bains (Francuska)
20. Moscow Patriots (Rusija)