U poslednjem kolu ligaškog dela CEFL lige, Kragujevac Wild Boars-i tesno su poraženi na gostovanju švajcarskim šampionima, Calanda Broncos-ima, u Huru, rezultatom 37:33.

Uprkos porazu, Kragujevčani su dostojno predstavili naš američki fudbal na evropskoj sceni, jer su propisno namučili Švajcarce da dođu do neophodne pobede za prolaz u finale. Iako su na gotovo dvadesetočasovno putovanje krenuli desetkovani, bez čak petnaestak standardnih igrača, Veprovi su se hrabro suprotstavili favorizovanom rivalu i ozbiljno pripretili da ga eliminišu iz daljeg takmičenja. Na gotovo svim pozicijama igrali su bez izmena, a pojedini igrači su bili primorani čak i da zaigraju u oba pravca, pa je ovo fantastično izdanje gotovo jednako pobedi. A malo je nedostajalo da do pobede i dođu. Imali su promašen fild gol, dva neuspešno izvedena ekstra poena, diskutabilno dosuđen sejfti u korist protivnika, intersepciju nadomak end zone… Sve u svemu, stvorili su dovoljno prilika za ogromno iznenađenje.

Nisu se najbolje snašli na početku, pred prepunim tribinama i u bučnoj atmosferi protivničkih navijača, pa je domaćin kraj prve četvrtine dočekao sa vođstvom 14:0, pasovima kvoterbeka Konera Meninga ka Stefanu Haneltu i Lukasu Lutšeru.

Ali, Kragujevčani su se držali kao tim i kako je meč odmicao oslobađali pritiska i vraćali u igru. Da domaćin nije neranjiv, Šumadinci su pokazali u drugoj četvrtini, pasom Džejka Sisona ka Filipu Nedeljkoviću (14:7), ali je Henelt ovoga puta trčanjem vratio razliku na dva tačdauna – 21:7. Gosti su nadomak novih poena bili u finišu poluvremena, ali je fantastični sejfti Bauman Dea presekao pas Sisona nadomak end zone.

Odbrana Wild Boars-a zbila je redove i zaigrala bolje u nastavku susreta, napravivši čak dva turnovera – najpre fambl koji su isforsirali Dušan Nikolić i Lazar Nikolić a pokupio Milorad Novaković, zatim i intersepciju Stefana Borkovića koji je na ovom meču veliki doprinos dao na svim frontovima – u napadu, odbrani i specijalnim timovima. To je napad Kragujevčana uspeo da valorizuje, kratkim pasom Sisona ka raninbeku Niku Lasejnu, koji je iskoristio dobre blokove i istrčao gotovo 70 jardi do end zone – 21:14. Radost gostiju je kratko trajala, jer je najnovije pojačanje Bronkosa za ovu utakmicu, Maksvel Grej, koji je proglašen i za MVP-a meča, uhvatio pas Meninga i ponovo svom timu doneo dva poseda prednosti – 28:14.

Na startu poslednje deonice Sison je sigurno pomerao lance pasovima ka svojim risiverima Stefanu Đuriću i Petru Goiću, a zatim istrčao preostali deo terena za nove poene – 28:20. Povrede ni u ovom meču nisu zaobišle Veprove, pa je umesto Borkovića na poziciju kornerbeka ušao risiver Filip Nedeljković, što je iskusni tim Bronkosa, predvođen sjajnim trenerima, uspeo da pretvori u nove poene, hvatanjem Severina Murka (35:20). Potom je usledio možda i presudni trenutak meča, kada su sudije pas Sisona ka Lasejnu iz end zone okarakterisale kao intentional grounding, a samim tim i sejfti, uz predaju lopte protivniku – 37:20.

No ni tada se premoreni Kragujevčani nisu predavali, jer su u jedan od najstarijih švajcarskih gradova otputovali sa željom da pokažu Evropi koliko zaista vrede i da je nerealno visok poraz pre dve nedelje od Wroclaw Panthers-a (70:13), koje su Švajcarci ranije nadigrali u gostima sa 27:3, bio samo loš dan i splet mnogih nesrećnih okolnosti. U tome su i uspeli. Najpre su odoleli još jednom naletu Kalande, a potom serijom pasova ka Goiću, Nedeljkoviću i mladom Milošu Petroviću, došli na tri jarda od end zone, odakle je Lasejn istrčao novi tačdaun – 37:27. Na samo minut pre kraja Goić je odlično izveo onside kick, a lopte se dokopao Darko Cvetković. Vremena je ostalo tek dovoljno da Sison povede novu seriju pasova do crvene zone, a zatim još jednom proigra Filipa Nedeljkovića, za konačnih 37:33.

Usledila je radost Kragujevčana kao da su pobedili, jer ovakva partija, u ovakvom sastavu, protiv daleko bogatijeg i iskusnijeg protivnika, bivšeg prvaka Evrope, vredi više od mnogih pobeda. Pokazali su da i dalje spadaju u sam krem starog kontinenta, iako u materijalnom smislu i uslovima daleko zaostaju za svima njima, pa svi u klubu, gradu i zemlji, sa čijim zastavama u rukama Veprovi istrčavaju na utakmice, mogu da budu ponosni na njih.