Serbian Bowl XIV u kom su Kragujevac Wild Boarsi pobedom nad SBB Vukovima iz Beograda (54:36) došli do treće uzastopne titule šampiona Srbije, ukupno osme u klupskoj istoriji i postali najtrofejniji srpski tim, obilovao je velikim brojem poena, ali i velikim brojem osvojenih jardi. Statistika donekle otkriva u kojim segmentima su Veprovi nadigrali rivala i kako su došli do novog trofeja.

Veprovi su dominirali trčanjem i osvojili 201 jard, naspram 81 Vukova, dok su sa druge strane Beograđani pasom osvojili tek nešto više jardi– 321:278. Kada se tome pridoda 115 jardi vraćanjima, naspram 71 koliko su stekli gosti, dolazi se do ukupne brojke od 604 jarde Veprova, naspram 473 protivničkih igrača.

Vukovi su kaznama pogurani čak 18 puta za 173 jarde, dok su kažnjeni samo 8 puta za 54 jarde.

Brojke otkrivaju i da su Wild Boarsi gotovo u potpunosti zaustavili „big plejeve“ protivnika, koji je imao čak 73 snepa za 402 jarda (prosečno 5,5 po pleju), dok su iz manje akcija (47) osvojili veći deo terena – 479 (prosčeno 10,2 odnosno novi prvi daun po pleju).

Individualno, utakmicu je svakako obeležio raninbek Kragujevčana Džošua Kezada, sa čak 295 osvojenih jardi, od čega 214 trčanjem, 44 hvatanjem i 37 vraćanjem kik-ofa. Na drugoj strani, Mihailo Josović je trčanjem osvojio 65 jardi, a kvoterbek Kari Verčer 14.Što se pas igre tiče, iako je stekao nešto manje jardi, kvoterbek Veprova Dalton Oliver bio je uspešniji od svog rivala Karija Verčera, što potvrđuje NCAA QB rejting – 223:136. Oliver je imao čak 79 odsto kompletiranih pasova (19/24), naspram Verčerovih 61 posto (27/44), a uz to je bacio i jedan tačdaun više – 4:3 i jednu intersepciju manje – 1:2.

Prva hvatačka opcija Veprova bio je Strahinja Stepović sa 98 jardi i dva tačdauna, a pratili su ga Filip Nedeljković (73), Matija Almaši (49), Džošua Kezada (44) i Stefan Đurić (14, 1TD). Na drugoj strani, Amerikanac Kori Batler zaustavio se na 135 jardi (1TD), Kragujevčanin Nikola Simović osvojio je 77, Mihailo Josović 59 (1TD), Ivan Nedeljković 46, a Ognjen Vitorović 4 (1TD).

Što se specijalnih situacija tiče, nije bilo većih vraćanja, izuzev onog Stepovićevog od 50 jardi na kik-ofu. Upravo je Stepović i prednjačio sa 68 jardi, Kezada je osvojio 37, a Aleksandar Ristić i Vladimir Radenović po 5. U ekipi Vukova Batler je iz tri kik-ofa osvojio 44 jarda, Uroš Kolaković iz istog broja pokušaja 24, a Saša Jokić 3.

Sveukupno, uz pomenutih Kezadinih nestvarnih 295 jardi, trocifreni učinak ostvarili su još Stepović iz Veprova (166), odnosno Batler (181) i Josović (124) iz Vukova.

Iako značajno oslabljeni, Kragujevčani su i u odbrani odigrali znatno čvršće. Na čelu sa defanzivnim koordinatorom i lajnbekerom Predragom Šćekićem, sjajno su čitali protivničke akcije i naterali rivala da se dobro oznoji za svaki jard. Upravo su na toj poziciji bili najviše oslabljeni, ali se lajnbekerski par potrudio da se to ne oseti. Najviše teklova ostvario je mladi Đorđe Dimitrijević (8,5), dok je iskusni Šćekić sakupio 6 obaranja. Defanzivna linija bila je fantastična, što statistika samo donekle oslikava kroz po jedan sek Nebojše Mirkovića (5 teklova), Milorada Novakovića (4,5) i Vladimira Radenovića (4) koji je ubeležio i jednu intersepciju. Uz to su vršili veliki pritisak na kvoterbeka i pomogli lajnbekerima da u potpunosti zaustave trčanje. Na izuzetno visokom nivou bili su i defanzivni bekovi koji su dobro pokrivali protivničke hvatačke opcije, a najmlađi starter Stefan Milojević zabeležio je i intersepciju u end zoni, u prvom drajvu Vukova. On i drugi kornerbek, Rafael da Kruz imali su po 4 obaranja, a Endru Bernardini i Dušan Petrović po 5.

Najbolja figura u odbrani Vukova bio je Saša Jokić sa 6,5 teklova i po jednim sekom i intersepcijom.