Lideri srpskog šampionata u američkom fudbalu, Kragujevac Wild Boarsi, plasirali su se u finale Centralno-evropskog kupa, pošto su u polufinalu, na odličnom terenu Sportskog centra „Pampas“ u Donjoj Trnavi, savladali daleko najbolji tim češke lige, Vysocina Gladiatorse, 49-33 . Kragujevčane je do pobede predvodio američki raninbek Ešton Hrd, koji je fenomenalnu partiju krunisao sa četiri tačdauna.

Veprovi su sjajno otvorili utakmicu i poveli posle samo dve akcije. Ajzea Grin je kompletirao pas ka Milanu Novakoviću za desetak jardi, a zatim je fantastični raninbek Ešton Hrd iskoristio blokove ofanzivne linije i istrčao 55 jardi za tačdaun.

Potom je i defanziva Kragujevčana najavila dobru partiju i ekspresno poslala protivnički napad na klupu. 

Nastavio je Grin dobar momentum i pasom od 53 jarda uposlio Stepovića na samo 12 jardi od protivničke end zone, a zatim je Hrd duplirao prednost trčanjem za jard – 14:0.

Odbrana Borsa je još jednom priredila rivalu takozvani 3 and out i omogućila napadu dobru startnu poziciju na oko 50 jardi od end zone. Potom su strpljivo pomerali lance kombinacijom trčanja i kratkih pasova, da bi konačan udarac zadao kovterbek Grin trčanjem za 5 jardi – 21:0.

Česi su na startu druge deonice konačno uspeli da ostvare prvi daun, ali i da dođu do prvih poena. David Kalta je odlično vratio kik-of do 35 jardi od end zone Veprova, a u nastavku akcije legendarni kvoterbek Jan Dundaček spojio je asistirao Vojtehu Mašiti (21:7).

Domaći nisu želeli da ispuste tri poseda prednosti. Hrd je u svom stilu osvajao teren, na kratko ga je odmenio Novaković sa dva uhvaćena pasa, da bi Amerikanac zatim zadao završni udarac za svoj treći tačdaun – 28:7. 

Borba se tek rasplamsavala, gosti su iz praktično dve akcije osvojili ceo teren, a zatim poentirali snikom Dundačeka, za 28:13 na poluvremenu. 

Prvi su imali napad u nastavku susreta i to iskoristili preko američkog trkača Patrika Blekvuda, alisu i dalje bili u zaostatku dva poseda, pošto su Veprovi drugi put uzastopno izblokirali ekstra poen (28:19). 

Tada je na scenu ponovo stupio Ešton Hrd i nezaustavljivim trkom od 40 jardi stigao nadomak protivničke crvene zone, iz koje je Grin sa end zonom zasluženo spojio odličnog risivera Strahinju Stepovića – 35:19. 

Kako je vreme sve više postajalo ograničavajući faktor za Gladijatore, počeli su da forsiraju pas igru, što im se isplatilo, jer su se za tili čas našli ispred protivničke najbranjenije zone i kratkim pasom ka Mateju Majerčaku, uz uspešnu trik konverziju za dva poena stigli na posed zaostatka (35:27). 

Hrd je još jednom doveo Veprove do sredine terena, odakle je Grin uočio da je Stepović umakao svom čuvaru i lako uposlio za 42:27.

Međutim, Mašita je i dalje bio nerešiva enigma za sekunderi Kragujevčana i iz dva hvatanja ponovo podgrejao nade svog tima – 42:33.

Wild Boarsi su potom imali zadatak da trčanjima troše vreme i privedu meč kraju, ali sa fantastičnim Hrdom u pogonu nije bilo moguće zaustaviti se samo na tome. Gotovo sam je izneo ceo napad i krunisao ga tačdaunom za 55 jardi (49:33).

Tako su otklonjene i poslednje dileme oko pobednika, a kao šlag na tortu došla je intersepcija Ivana Radojičića u duelu sa fenomenalnim Mašitom. 

Veprovima će rival u finalu biti pobednik drugog polufinalnog okršaja u kom se sastaju rumunski Bucharest Rebelsi i poraženi iz duela beogradskih Vukova i Budapest Wolvesa.

Kragujevac Wild Boars – Vysocina Gladiators 49:33 (21:0, 7:13, 7:6, 14:14)
7:0 Ešton Hrd trčanje 55 jardi, Jovan Stojković PAT
14:0 Hrd trčanje 1 jard, Stojković PAT
21:0 Ajzea Grin trčanje 5 jardi, Stojković PAT
21:7 Jan Dundaček pas 20 jardi ka Vojtehu Mašiti, Petr Kodim
28:7 Hrd trčanje 3 jarda, Stojković PAT
28:13 Jan Dundanček trčanje 1 jard, izblokiran PAT
28:19 Patrik Blekvud trčanje 9 jardi, izblokiran PAT
35:19 Grin pas 11 jardi ka Strahinji Stepoviću, Stojković PAT
35:27 Dundaček pas 3 jarda ka Mateju Majerčaku, pretvaranje za dva
42:27 Grin pas 44 jarda ka Stepoviću, Stojković PAT
42:33 Dundaček pas 12 jardi ka Mašiti, neuspešno za dva
49:33 Hrd trčanje za 55 jardi, Stojković PAT