Povodom pogrešne slike koja je u delu javnosti stvorena o službenoj pobedi Divljih veprova nad ekipom Plavih zmajeva (35:0) zbog igranja suspendovanog igrača beogradskog tima Nebojše Rajkovića na toj utakmici, KAF Kragujevac Wild Boars izdaje ovo saopštenje u kome argumentovano i sa svim dokazima potkrepljuje celu situaciju.

Uprava Belgrade Blue Dragonsa pokušava da od sebe napravi žrtve, a upravo su oni, na čelu sa predsednikom Kluba Nikolom Davidovićem, koji suprotno članu 33. stav 2. tačka 2. Zakona o sportu Republike Srbije obavlja i ulogu generalnog sekretara Srpske asocijacije američkog fudbala, bili ti koju su pokušali da prevare Divlje veprove i sportsku javnost i iskoriste svoje funkcije u Asocijaciji, a kada im to nije uspelo, da za svoje greške i brljotine okrive druge.

Upravo zbog novog Zakona o sportu, predsednik našeg kluba podneo je ostavku na mesto direktora SAAF i člana UO SAAF i izabrao da vodi svoj klub. Upravo su Zmajevi ti koji su u mogućnosti da sa duple funkcije vrše pritisak, što i rade, a za to optužuju Veprove, koji niti imaju predstavnike u savezu, niti su ikada mešali politiku i sport.

U samom postupku, u više navrata izvršeno je i pogrešno tumačenje i kršenje pravila Disciplinskog pravilnika SAAF u korist Plavih zmajeva, a na štetu Divljih veprova i regularnosti takmičenja.

Krenimo redom. Pomenuti igrač Nebojša Rajković najpre je isključen na utakmici četvrtog kola u duelu sa Indiansima u Inđiji, zbog čega je odlukom disciplinskog sudije br. ДС/15-2017, od 11. maja 2017. godine, objavljene u Službenom biltenu SAAF br. 1708 od 12. maja 2017. godine, kažnjen zabranom igranja jedne utakmice.

Isti igrač nastupio je već sutradan, 13. maja, na utakmici sa Divljim veprovima, pod obrazloženjem Plavih zmajeva da su poslali žalbu i da ona odlaže suspenziju. I ovoga puta Uprava Plavih zmajeva pokušala je da za svoju grešku nađe krivce u drugima, a ne u sebi samima. Notorna je laž da su za dozvolu da Nebojša Rajković nastupi pitali trenera Veprova Aleksandra Ristića, već su ga samo obavestili da će pomenuti igrač igrati, jer je „žalba poslata i ona odlaže suspenziju“. Napominjemo i to da ni po jednom pravilniku SAAF dužnost trenera nije da dozvoljava ili brani igranje protivničkom igraču, već je za tu odluku zadužen njegov sopstveni tim, kao što se i navodi u članu 37. Propozicija Prve lige Srbije.

Plavi zmajevi čak i u pomenutoj žalbi koju potpisuje njihov predsednik, a ujedno i generalni sekretar SAAF, Nikola Davidović, navode između ostalog da žalba odlaže suspenziju i sami zaključuju da je „podnošenjem tužbe igraču omogućeno da nastupa“ na utakmici sa Veprovima, pozivajući se na član 76. Disciplinskog pravilnika SAAF.

Da li iz neznanja ili mišljenja da drugi ne znaju, Zmajevi se pogrešno pozivaju na ovaj član, jer on nedvosmisleno govori upravo suprotno, da žalba ne zadržava izvršenje kazne, pa samim tim i ne odlaže suspenziju Rajkovića.

Zanimljivo da Plavi zmajevi i dalje tvrde da je igrač imao rešenje po kom je mogao da igra, iako to po članu 76. SAAF nije moguće. U isto vreme oni ne mogu da se dogovore sa sobom samima da li su imali rešenje ili ih je trener Veprova „džentlmenski pustio da igraju sa suspendovanim“ igračem. Obe verzije njihove priče ne samo da su neistinite, već po svim pravilnicima i nemoguće.

Već prvog radnog dana nakon utakmice, u ponedeljak, 15. maja 2017. godine, KAF Kragujevac Wild Boars podnosi prijavu zbog igranja Rajkovića, obrazlažući i pomenuti član 76, ali umesto da disciplinski organi SAAF odmah presude u korist Veprova, gde napominjemo da nas rezultat ne zanima već sistem u radu saveza, zakulisne radnje se nastavljaju i dolazi do veleobrta u situaciji.

Disciplinski sudija SAAF u sredu, 17. maja 2017. godine, odlukom br. ДС/18-2017 odbija Prijavu Veprova kao neosnovanu, pozivajući se na odluku Arbitražne komisije o žalbi Zmajeva, koja se naprasno pojavila te srede, a navodno je doneta prethodnog petka (12. maja), istog dana kada je i žalba Zmajeva podneta.

Odbijanje Prijave Veprova pratio je niz kontroverzi:

1. Našu sumnju da je Arbitražna komisija zaista donela odluku u petak, 12. maja, podgrejalo je i to što su Zmajevi na samoj utakmici, dan kasnije, 13. maja, tvrdili da je žalba u toku, a ne da je o njoj odlučivano, a isto u svom saopštenju navode i dan danas!? U službenoj, pisanoj komunikaciji sa Disciplinskim sudijom i Komesarom za takmičenje dobili smo informacije, potkrepljene dokazima, da im je Arbitražna komisija odluku dostavila tek u sredu, 17. maja. Samim tim, u skladu sa članom 58. Disciplinskog pravilnika SAAF, odluka Arbitražne komisije o žalbi Zmajeva, čak i da je doneta 12. maja, u šta sumnjamo, postala je pravosnažna tek u sredu, 17. maja, kada ju disciplinski organ dostavio Komesaru za takmičenje putem e-maila, a ovaj je potom tek tada mogao da je zvanično objavi u biltenu i da o ishodu obavesti učesnike u postupku. Dakle igrač Nebojša Rajković i Plavi zmajevi su načinili prekršaj, jer u trenutku odigravanja utakmice ova odluka nije bila objavljena.

2. Sama žalba Plavih zmajeva morala je odmah biti odbačena od strane Disciplinskog sudije, u skladu sa članom 74. stav 5. Disciplinskog pravilnika SAAF, jer su Zmajevi napravili još jedan propust, ne uplativši taksu za žalbu, što je kasnije i utvrđeno i iskorišćeno kao solomonsko rešenje od strane organa SAAF, kako bi Uprava Zmajeva postala žrtva, Veprovi dobili službenu pobedu zbog „sitnog birokratskog propusta“ i u očima javnosti bili negativno okarakterisani, a disciplinski organi SAAF prikrili daleko krupnija kršenja pravilnika koja su načinili na štetu Veprova, a u korist Zmajeva.

3. I NA KRAJU NAJVAŽNIJE – ni sama odluka Arbitražne komisije o žalbi Zmajeva, čak i da je pravilno i na vreme doneta, što smo nepobitnim činjenicama osporili u prethodne dve tačke, ne ukida suspenziju Rajkovića.

Ovom odlukom Arbitražna komisija SAAF stavila je van snage odluku ДС/15-2017 od 11.05.2017. godine i vratila predmet prvostepenom organu na ponovno odlučivanje, a nije preinačila odluku, u skladu sa članom 77. stav 1. tačka 3., čime bi eventualno ukinula suspenziju pomenutom igraču.

Dakle, Arbitražna komisija je stavila van pravnog prometa samo odluku disciplinskog sudije o visini kazne, ali ne i suspenziju igrača, koja je ostala na snazi, jer je igrač automatski suspendovan čim zaradi isključenje na utakmici, u skladu sa članovima 66. i 67. Disciplinskog pravilnika SAAF. Članom 68. Disciplinskog pravilnika regulisano je da automatska suspenzija počinje od naredne javne utakmice i traje najviše mesec dana, a ukoliko disciplinski organi u tom periodu nisu u mogućnosti da donesu odluku (kao što je sada bio slučaj da odluka nije mogla biti doneta odluka disciplinskog sudije, već samo stavljena van pravnog prometa), može da bude produžena za novih mesec dana.

Zbog navedene bezobraznosti u postupku i retroaktivnog donošenja odluka, mimo svih procedura i propisa, UO Divljih veprova odlučio je da ne odustane od pravde, već je 22. maja podneo žalbu Arbitražnoj komisiji na nepravilnost prilikom igranja igrača pod automatskom suspenzijom.

Odgovor na našu žalbu još uvek nije stigao, iako je od tada prošlo više od 10 dana, dok je Arbitražna komisija prethodno navodno „rešila“ žalbu Zmajeva u rekordnom roku od tek nekoliko sati, što je još jedan dokaz zloupotrebe i povlašćenog položaja Zmajeva kod institucija Asocijacije, a ne obrnuto kako je Upravni odbor Plavih zmajeva pokušao da predstavi.

Kako smo zbog svega toga izgubili veru u Disciplinske organe SAAF, pripremali smo i zahtev za zaštitu pravilnika kod Upravnog odbora SAAF, pa smo zbog toga i tražili od Arbitražne komisije da nam dostavi i odgovore na neka pitanja o odlučivanju o žalbi Zmajeva, koje takođe nismo dobili, ali su disciplinski organi SAAF, videvši u šta su se upetljali, iskoristili jedno usputno pitanje o uplati takse za žalbu da zatvore slučaj i zataškaju daleko veće prekršaje i greške.

Zanimljivo da je Rajkoviću nedavno u ponovljenom postupku, po žalbi Zmajeva, pred disciplinskim organima SAAF ponovo izrečena ista mera – zabrana igranja jedne utakmice, čime je još jednom potvrđeno da je zasluženo suspendovan, ali im je i za to neko drugi kriv.

Umesto da se bave svojim problemima i priznaju greške, Zmajevi nastavljaju sa izmišljanjem žalbi o nekim prethodnim porazima, ponovo bez ikakvih dokaza.

Klub Kragujevac Wild Boars je užasnut koliko neki ljudi mogu da maše poentu i da slepo veruju u nepravdu, ne pogledavši malo širu sliku. Mi kao klub, se nismo borili za pobedu za zelenim stolom, pobedu koja ne menja ništa što se rasporeda na tabeli tiče, iako neki koji očigledno ne znaju pravila, misle da je borba bila zbog pozicije na tabeli. Jasno nam je, tako im je servirano, a oni slepo veruju.

Zbog sijaseta uvreda i laži od strane kluba zvanično, kao i pojedinaca na društvenim mrežama, podnećemo krivične prijave, a takođe jedva čekamo da se nastavi ovaj postupak kako Zmajevim najavljuju, jer pravda nije u potpunosti zadovoljena i nisu kažnjeni svi odgovorni.

Svuda u svetu se ovakvi očigledni slučajevi rešavaju ekspresno. Tako je na primer Real Madrid pre dve godine zbog slične greške, doduše nenamerne, eliminisan iz Kupa kralja i niko se zbog toga nije bunio, najtrofejniji svetski klub priznao je svoju grešku i pomirio se sa odlukom. Sa druge strane, Uprava Zmajeva na sve načine pokušavala je da izbegne pravilnike, poricala je svoju odgovornost tražeći krivce u drugima i optuživala Veprove da njih treba da bude sramota. Da li Veprovi treba da se stide podvala i grešaka koje su Zmajevi i disciplinski organi SAAF pravili?

Igračima Zmajeva savetujemo da pogledaju u svoje dvorište, nađu krivca u svojoj kući, a ne u ljudima koji nemaju veze sa ovim slučajem. Razumemo šta znači vređanje u afektu, ne zameramo zbog lošeg pisanja, ali je bitno da se iz svega izvuku pouke.

Zanimljivo da su na društvenim mrežama najbučniji oni igrači koju su pre manje od godinu dana falsifikovali lekarske preglede za šta postoje i dokazi, i za šta sleduje kazna od godinu dana neigranja, ali baš zbog te kazne, i toga što poštujemo trud svakog igrača iako se radi o našim najvećim rivalima nismo želeli da se bavimo ovim slučajem kako nekim igračima ne bi upropastili do tada uspešne karijere.

Nećemo insistirati ni na kažnjavanju Nebojše Rajkovića, koji je prema članu 39. Disciplinskog pravilnika SAAF, zbog igranja pod suspenzijom, trebalo da bude kažnjen zabranom igranja od 3 meseca do godinu dana.

Koliko smo uvek bili na strani sporta, govori i činjenica da smo pre četiri godine prvi podržali predlog da SAAF pomogne ekipi Vukova za odlazak u Pariz na Fajnal for Lige šampiona.

Svi oni koji brinu „da li mirno spavamo“, nemaju potrebe da brinu, naravno da mirno spavamo, jer smo uvek radili i radićemo ispravno, svaka borba sa savezom nije bila zbog rezultata, vec zbog uspostovaljanja sistema. Očigledno da neki i ne znaju da već godinu dana u savezu nema nijednog čoveka iz našeg kluba. Bilo kako bilo, nema opravdanja za jako loše ponasanje igrača i uprave Zmajeva na društvenim mrežama. Igračima oba tima, savetujemo da se na bave politikom, već da budu skoncentrisani na završnicu lige.

Još jednom napominjemo da nam u takmičarskom smislu pobeda službenim rezultatom ne znači ništa, već samo želimo da pravila, na koja su svi klubovi pristali pred početak takmičenja, budu jednaka za sve. Borimo se za bele dane američkog fudbala u Srbiji, protiv sadašnjih crnih dana u kojima je sve dopušteno klubovima koje vode ljudi koji protivno Zakonu o sportu obavljaju vodeće funkcije u Savezu, pritiskaju organe Saveza da postupaju suprotno pravilnicima, a kada istina pobedi i pravda strgne povez sa očiju, počinju da glume žrtve i bez ijednog dokaza i argumenta za svoje podvale i greške optužuju druge.