U finalnom susretu Sportklub Superlige Srbije gledaćemo još jedan veliki derbi američkog fudbala, meč između beogradskih SBB Vukova i kragujevačkih Mozzart Wild Boarsa, koji će se odigrati u nedelju, 8. jula, sa početkom 16.30 časova na stadionu na Adi Ciganliji.

„Večiti derbi“ odigraće se po 15. put, a prvi susret ovih rivala, i prvi meč američkog fudbala u Srbiji uopšte, odigran je 22. marta 2003. godine, na stadionu FK Jadran u Kragujevcu. Već od premijerne utakmice neizvesnost je bila prisutna, a Veprovi su slavili tesnu pobedu, rezultatom 15:14. Igralo se tada bez zaštitne opreme, koja je stigla tek dve godine kasnije, ali su već bile pripremljene akcije ofanzivnih, defanzivnih, pa čak i specijalnih timova. Sledeće godine organizovana je i prva liga, u kojoj su Veprovi najpre slavili u Beogradu sa 24:0, a potom i u velikom finalu na „Čika Dači“, koje je odigrano pred 2.500 gledalaca – 21:7.

Rivalstvo je tada kulminiralo, a kada je iz kolevke ovog sporta stigla i zaštitna oprema, sve više je počelo da liči na NFL utakmice. Kroz oklope „večitih rivala“ od tada su prošle mnoge generacije, a igrači koji će u nedelju istrčati na Adu, a učestvovali su i u ispisivanju prve stranice istorije američkog fudbala u Srbiji, mogu se nabrojati na prste jedne ruke.

Među retkima koji se još od prvog „večitog derbija“ „druže“ sa jajastom loptom su raningbek Veprova, Aleksandar Ristić Alf i lajnbeker Vukova, Aleksandar Anđelković, koji se sa osmehom na licu sećaju prvih koraka ovog sporta u Srbiji.

– Neverovatna želja za igrom bila je prisutna kod svih aktera, bez obzira na ručno crtani teren, saigrače koje vidite prvi put u životu, majice sa naštampanim brojevima, igrače koji su ujedno i sudije, nekolicinu publike. Ustvari, jedina stvar koju smo imali iz „pravog“, originalnog američkog fudbala bile su gume za zube. I pored toga, osećali smo se sjajno, jer smo stvarali nešto novo i sve u svemu nosimo jako lepe uspomene. Niko u tom trenutku nije ni razmišljao gde će on sam biti za 10 godina a kamoli kakva će biti sudbina americkog fudbala u nas. Nismo ni imali plan. Jednostavno, samo smo želeli da igramo. Sanjali kako bi to bilo dobro kada bismo imali kacige i pedove. Nismo imali pojma kuda nas vodi put kojim smo pošli. U svakoj ligi postoji neki rivalski derbi. Tokom ovih godina susret Vukova i Veprova sa pravom se izborio za taj epitet. Drago mi je što je to tako, jer su to ujedno i dva tima koja su i odigrala prvu istorijsku utakmicu – kaže Ristić.

Sa druge strane linije skrimidža bio je Aleksandar Anđelković, koji je od tada propustio samo jedan susret sa Veprovima, i to prošlogodišnje finale.

– Prva utakmica posle više od devet godina, danas mi deluje kao da je igrana u nekom drugom životu. Bez sudija, sa jedva obeleženim linijama na terenu, u majicama i što je najčudnije bez zaštitne opreme. Kada se danas prisetim tih momenata, i dalje mi nije jasno kako smo igrali tako više od dve godine. Znao sam da ćemo nabaviti opremu i savladati neku tehniku, ali nisam mogao da pretpostavim da ćemo organizaciono napredovati do ovog nivoa kao danas. Tokom 2003. godine smo igrali na livadama, godinu dana kasnije na Čika Dači, a već 2005. pod punom opremom u direktnom TV prenosu na državnoj televiziji. Sve se događalo brzinom svetlosti. Mislim da je to svima bilo jasno već posle godinu-dve da je na pomolu veliko rivalstvo. Prisećam se da je veliki rivalitet postojao uveliko 2005. godine – rekao je Anđelković.

Sa svih 14 derbija u nogama popularni Alf možda i najbolje može da proceni šta nas čeka u finalu.

– Očekujem pune tribine, veliku borbu, dobar i kvalitetan američki fudbal i da se svi lepo provedu. I timovi i publika. Smatram da će šampiona odlučiti greške i tu pre svega mislim na mentalne greške. Mislim da su timovi poprilično sličnog kvaliteta i ujednačeni su. Tim koji bude manje grešio imaće veće šanse za trijumf – smatra Ristić.

Dobroj atmosferi se nada i Anđelković.

– Očekujem spektakl, pregršt lepih poteza, nikad puniji stadion na Adi i naravno pobedu Vukova. Definitvno utakmica neće biti ista kao u aprilu, mislim da će biti mnogo vise naboja ovoga puta. Odbrane i specijalni timovi će definitivno rešiti pobednika. Ne verujem da će neki igrač sam moći da iznese ekipu, svi će morati podjednako da daju svoj doprinos pobedi – mišljenja je Anđelković.

U prilogu pogledajte isečke iz „Sportskog žurnala“ i „Sporta“, o prvoj utakmici i prvom finalu „večitih rivala“. Napomena: Kada otvorite sliku pritisnite taster F na tastaturi za punu veličinu.

prva utakmicaprvo finale sportprvo finale zurna