sima_krstNa Šumaričkom jezeru u Kragujevcu, danas (19. januar) je, po osmi put zaredom, održana manifestacija pod nazivom „Bogojavljensko plivanje za Krst časni“.

Ova manifestacija, koju već tradicionalno organizuju Svebor družina ,,Šumadija”, Grad Kragujevac i Gradska turistička organizacija, i ovoga puta protekla je u znaku broja 33, koji simboliše Hristove godine u trenutku raspeća. Krst je bio udaljen 33 metra od obale, a uz blagoslov episkopa šumadijskog, Jovana, u hladnoj jezerskoj vodi, za čast da prvi stignu do Krsta, nadmetala su se 33 plivača.

Vitešku titulu „Nosilac Časnog krsta“ za 2011. godinu u Kragujevcu osvojio je Marko Simić, igrač Kluba američkog fudbala Kragujevac Wild Boars. Marko ima 28 godina, studira medicinu, igra na poziciji lajnbekera i jedan je od igrača sa najdužim stažom u klubu.

sima_krst2

Ovo mu je bilo prvo učešće na Bogojavljenskoj manifestaciji, a Časni krst svečano mu je uručio Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski gospodin Jovan.

– Voda je bila hladna, ali adrenalin je učinio svoje. Bila mi je velika čast da učestvujem i teško je rečima opisati ovaj osećaj – rekao je Simić po završetku trke.