Nakon odigranog trećeg kola Sport Klub Prve lige Srbije, predsednik Divljih Veprova, Marko Vujanac, odlučio je da se obrati zajednici američkog fudbala u Srbiji:

Američki fudbal u Srbiji ove godine slavi 15 godina postojanja, kao i većina prvoligaških klubova.I pored toga što su dva velika kluba istupila iz prve lige može se reći da je prva liga izuzetno zanimljiva. Odlična domaća pojačanja i dosta stranaca u klubovima je dovelo do toga da su svi mečevi neizvesni. Odlična igra Inđije, neverovatan podvig Jagodine, kao i dosta drugih pozitivnih stvari za američki fudbal su pali u senku zbog ovogodišnje nastale situacije sa sudijama. SAAF i sudije su dovele američki fudbal pred samo gašenje, o čemu svedoči činjenica da su sudije kasnile na utakmicu izmedju Inđije i Kragujevca gde su igrači stavljeni u ne zavidnu poziciju i čekali sudije da se pojave, pritom su igrači izlazili na zagrevanje i sa istog bili prinuđeni da se vrate i sačekaju dolazak sudija. Opet su sudije stavile sebe u prvi plan i dozvolile da se utakmics otrgne kontroli, a velik broj kazni je posledica nervoze oba tima, nakon čega su usledile nerezonske kazne. Ova situacija sa sudijama mora da se reši, dovođenje bivših sudija (koji su sudili kada su četvrtine trajale 10 minuta) nije rešenje. Srbija ima odlične sudije koje sude internacionalna takmičenja, a našu prvu ligu sude sudije koje ne poznaju fudbal. Postavlja se pitanje da li savez ima kapacitet da reši problem suđenja, jer se dovodi takmičenje pred samo gašenje.

Ovim putem pozivam savez i sudije da reše ovaj problem i stave se u službu fudbala, klubova i igrača koj vredno treniraju da bi viteški odmerili snage, a sudije taj viteški čin pretvaraju borbu besnih pasa jer su igrači nemoćni da reaguju. Morate biti svesni da 15 godina radimo na prezentaciji američkog fudbala i popularizaciji ovog sporta, ovakvim suđenjem oteraćemo publiku sa stadiona a američki fudbal vratiti na sam početak, 15 godina u nazad.

 

Marko Vujanac