Zajedno sa Trejom Mekvejom, koga smo već predstavili, u Kragujevac je danas stigao još jedan Amerikanac, Čed Rusinkovič, poslednje pojačanje Divljih veprova iz kolevke američkog fudbala za ovu sezonu.

Dvadesetčetvorogodišnji Rusinkovič dolazi iz Kalifornije i najbolje se snalazi na poziciji risivera, mada mu nisu strane ni uloge na mnogim drugim pozicijama. Ovaj igrač će umnogome pomoći Kragujevčanima i u trenerskom delu, s obzirom na to da je u srednjoj školi Dana Hills obavljao ulogu glavnog trenera, ofanzivnog koordinatora, trenera risivera…

Čed je karijeru započeo u Eagles-ima sa Northwestern Koledža, u kojima je postavio pet klupskih rekorda: najviše uhvaćenih jardi u sezoni (977 jardi), najviše tačdaunova u sezoni (11), najviše uhvaćenih jardi na jednom meču (202 jarda), najviše tačdaunova na meču (3) i najduže tačdaun hvatanje (91 jard). U seniorskoj sezoni (2011), rangiran je među 25 najboljih američkih risivera u trećoj diviziji, a nisu izostale ni All-American počasti.

U februaru prošle godine prošao je probu Utah Blaze-u, koji se takmiči u Arena fudbal ligi, i tako postao tek drugi igrač iz ovog koledža koji je potpisao profesionalni ugovor. Za Jutu je odigrao jednu utakmicu i zabeležio dva hvatanja za 14 jardi, ali se potom povredio i propustio ostatak sezone.

Nakon toga odlučio je da se oproba na „starom kontinentu“.

– Tokom dugih pregovora sa brojnim timovima širom Evrope, bio sam u konstantnom kontaktu sa Stenom Bedvelom. Posle vaganja svih opcija zaključio sam da su mi Veprovi pružili priliku koja se ukazuje jednom u životu, za kojom sam sve vreme tragao. Prioritet mi je bio da potpišem za tim koji može da mi omogući sjajnu fudbalsku i kulturnu  atmosferu, kako na terenu, tako i van njega. Odmah sam stekao utisak da su Kragujevčani neverovatni ljudi, koji u potpunosti prihvataju strane igrače i uzbuđen sam što ću naučiti i iskusiti sjajnu kulturu Srbije. Budući da je ovo moje prvo iskustvo igranja u Evropi, presrećan sam što sam se priključio tako dominantnom timu i legendarnoj evropskom velikanu – rekao je Rusinkovič.

Posle godinu dana pauze, Kragujevčani će ponovo igrati na dva fronta, a Čed otkriva svoje ambicije.

– Očekujem ogromne uspehe tima u ovoj sezoni. Još pre nego što sam krenuo u Srbiju, čuo sam koliko je talentovana ova ekipa. Povrh toga, čuo sam koliko momci naporno rade u pripremnom periodu, što je za svaku pohvalu. Očekujem da igramo veoma eksplozivno i uzbudljivo u napadu i da navijačima pružimo fenomenalnu zabavu. Zaista se nadam da ćemo doneti u Kragujevac pehare SAAF i CEFL lige. Van terena, očekujem da ćemo nastaviti i unaprediti nasleđe Veprova i američkog fudbala uopšte u celom regionu. Oduvek sam sanjao da postanem ambasador ove igre u drugoj državi, tako da sam veoma zahvalan celokupnoj organizaciji Veprova za pruženu šansu – kaže Čed.

Rusinkovič je dosta toga čuo o Srbiji i jedva čeka da sve to i doživi.

– U početku nisam znao mnogo toga o Wild Boars-ima, kao ni o ovom sportu u Evropi. Na svu sreću, Sten mi je dosta pomogao i što sam više učio o klubu, sve više sam se oduševljavao uspesima koje je ostvario. Definitivno je sjajan osećaj znati da mogu da budem deo nečeg tako sjajnog. Takođe sam ekstremno uzbuđen zbog same zemlje i Kragujevca. Što više gledam fotografije o kulturi Srbije i što više pričam sa ljudima, moje uzbuđenje raste – otkriva Rusinkovič.