Ovogodišnje evropsko putovanje Divljih veprova završeno je već u osmini finala CEFL lige, pošto su Kragujevčani poraženi na gostovanju lideru austrijskog šampionata, ekipi Graz Giants-a, rezultatom 21:6.

Šumadinci se nisu obrukali u zemlji aktuelnog evropskog, seniorskog, šampiona i šestostrukog uzastopnog vladara Starog kontinenta u juniorskoj konkurenciji. Ako se tome pridoda da su „Džajantsi“ rasadnik talenata koji je za poslednji šampionski juniorski sastav Austrije dao četvrtinu igrača, jasno je na kakvog se protivnika Kragujevac namerio.

Dodatni peh za tim Predraga Šćekića svakako je bila povreda kvoterbeka Korija Fildsa pred poluvreme, pa je ofanziva srpskog predstavnika imala znatno manje opcija u napadu u nastavku susreta.

Na početku susreta naleti domaćih delovali su tečno, sve do „crvene zone“, gde su defanzivci Kragujevčana zbili redove osujetili sve protivničke pokušaje, a sve je krunisano isforsiranim famblom Mihaila Petrovića za gubitak jardi na trećem pokušaju i sekom Milana Stojanovića na četvrtom daunu.

Potom su Veprovi trčanjima Afonsa Tomasa stiglido tridesetak jardi od protivničke end zone, ali su tu zaustavljeni. Potom je odbrana Veprova ponovo protivniku dozvolila da stigne do dvadesetak jardi, posle čega je napad promenio strategiju i lance pomerao pasovima Korija Fildsa ka Milanu Novakoviću i Aleksi Smiljiću. Ponovo su stigli do tridesetak jardi i taman kada su se spremali da uđu u „crvenu zonu“, na startu druge četvrtine, Moriz Košak je vratio intersepciju za tačdaun gotovo 70 jardi i doneo svom timu vođstvo – 6:0.

Zatim je i napad Graca uspeo da poentira trčanjem za četiri jarda Jozefa Roka, koji je prethodno zajedno sa hvatačem Jonasom Dahs-Vizingerom i doveo svoj tim do te pozicije (14:0).

Na drugoj strani, Afonso Tomas je „eksplodirao“ i doveo Veprove do 10 jardi, ali je bilo dovoljno vremena samo za jedan pokušaj koji se završio intersepcijom, ali i povredom kvoterbeka Fildsa.

U nastavku susreta Filds je pokušao da igra u nekoliko navrata, ali nije bio potpuno spreman, pa je mesto prepustio mladom kvoterbeku Igoru Jovanoviću. U međuvremenu, Vizer je sa sredine terena uputio dugačak pas ka Valentinu Rajsneru i uvećao vođstvo – 21:0, početkom drugog poluvremena.

Posle toga odbrana gostiju nije dopuštala poene, bilo je i dosta lepih poteza poput sekova Milorada Novakovića i Mihajla Prodanovića, te isforsiranog fambla Đorđa Dimitrijevića koji je pokupio Aleksa Stevanović na 35 jardi od end zone.

Upravo odatle je Afonso Tomas posle nekoliko trčanja stigao do end zone i zasluženo se upisao u poentere, s obzirom na to da je u većem delu meča nosio napad Kragujevčana na svojim leđima.

Usledila je pobednička formacija Džajantsa, koji će u četvrtfinalu gostovati Thonon Black Panthersima u Francuskoj. I drugi srpski predstavnici, beogradski Vukovi, poraženi su u ovoj fazi takmičenja, na gostovanju ekipi Guelfi u Firenci (37:27). Preostala dva duela bila su daleko manje neizvesna, pošto su u Švedskoj Stockholm Mean Machines-i nadigrali Manchester Titans-e sa 42:14, a u Švajcarskoj Calanda Broncos-i danske Copenhagen Towers-e 33:10.

Četvrtfinali parovi su: Thonon Black Panthers – Graz Giants, La Courneuve Flash – Stockholm Mean Machines, Danube Dragons – Firenze Guelfi i Parma Panthers – Calanda Broncos.

Pred Veprovima je mesec dana pauze, koju će iskoristiti za pripreme za „večiti derbi“ sa Vukovima, koji je na programu 18/19. maja, u Beogradu.

Foto: Kunzfeld & Kunzfeld