aalVeliki derbi se bliži, a mi smo za Vas spremili kratak pregled rezultata dosadašnjih mečeva velikih rivala – Vukova i Veprova.

Dva najveća kluba američkog fudbala su se susrela ukupno jedanaest puta. Od ‘prvih fudbalskih koraka’ na stadionu FK Jadran, sada već davne 2003. godine, pa sve do zvaničnih utakmica prvenstva, duel ova dva kluba je predstavljao pravi praznik za sve ljubitelje fudbala. Ako uzmemo činjenicu da je ovo prvi okršaj od 2008. godine, jasno nam je da ovu utakmicu čeka cela Srbija. Baš zbog toga je nedelja, 3. april 2011. godine upisana crvenim slovom u kalendaru američkog fudbala, praznik koji nijedan ljubitelj ovog sporta ne bi smeo da propusti.

Što se tiče dosadašnjih utakmica, kragujevački Divlji veprovi su u prednosti kada je u pitanju broj pobeda.

Još dok se američki fudbal igrao bez opreme, ‘ljuti rivali’ su 4 puta ukrstili koplja. Veprovi su bili uspešniji ostvarivši 3 pobede i samo jedan poraz. 

Divlji veprovi – Vukovi 15:14, (prijаteljskа, 2003)
Vukovi – Divlji veprovi 0:24, (prvenstvo, 2004)
Divlji veprovi – Vukovi 21:6, (finаle prvenstvа, 2004)
Vukovi – Divlji veprovi 20:7, (finаle kupа, 2005)

aaf

Američki fudbal u Srbiji je polako došao do nivoa gde su klubovi nabavili potrebnu opremu i polako počeli da se spremaju za prvo prvenstvo koje će se odigrati sa zaštitnom opremom. Te 2006. godine, Vukovi i Veprovi su igrali SELAF (Jugoistočnu ligu američkog fudbala) zajedno sa ‘Vojvodama’ iz Novog Sada, ‘Legionarima’ iz Sremske Mitrovice i ‘Silverhawks-ima’ iz Slovenije.

aal

acu

U toku ovog takmičenja, Vukovi i Veprovi su se sastali 3 puta i sva tri puta su trijumfovali Veprovi. Od te tri utakmice, sigurno je da je najvažnija bila ona u finalu takmičenja koja se odigrala u Beogradu.

adc

Sledeće 2007. godine SELAF liga je dobila pojačanje u vidu klubova iz Mađarske (Wolves) i Austrije (CNC Gladiators). Smena generacija i dosta problema oko menadžmenta kluba su dovoljan pokazatelj zašto je ovo bila najlošija sezona u istoriji Divljih veprova. Sezonu su završili bez pobede, a sa Vukovima su se sastali 2 puta i oba puta su pobedili Vukovi.

aak

Poslednja sezona u kojoj su ‘ljuti rivali’ igrali zajedno je sezona 2008. Pojačani kvoterbekom iz Amerike, Stenom Bedvelom, Veprovi su se “vratili u igru” sa velikim ambicijama. U toj sezoni odigrala su se dva derbija, a Veprovi su bili bolji u oba meča. Jedna od te dve utakmice je bila u finalu prvenstva gde su Veprovi trijumfovali pred punim tribinama stadiona FK Sušica u Kragujevcu. Vukovi su tada vodili sa 14-0 ali su domaćini uspeli da se vrate u utakmicu i da ponovo vrate titulu u Kragujevac.

– Divlji veprovi – Vukovi 20:14, (SELAF, 2006)
– Vukovi – Divlji veprovi 0:14, (SELAF, 2006)
– Vukovi – Divlji veprovi 12:23 (SELAF, finаle 2006)
– Vukovi – Divlji veprovi 34:0 (SELAF, 2007)
– Divlji veprovi – Vukovi 10:41 (SELAF, 2007)
– Divlji veprovi – Vukovi 42:20 (prvenstvo, 2008)
– Divlji veprovi – Vukovi 39:33 (finаle prvenstvа, 2008)

Nakon sezone 2008, Vukovi su napustili Savez američkog fudbala tako da su svi ljubitelji ovog sporta ostali bez mogućnosti da uživaju u velikom derbiju. Divlji veprovi su u sezonama 2009. i 2010. bili veoma ubedljivi i osvojili su još dve titule, a sada zauzimaju 17. mesto na listi najboljih klubova Evropske federacije američkog fudbala (EFAF).

aaa