Kragujevac Wild Boarsi su u nedavnom Serbian Bowl-u XII, pobedom nad „večitim rivalom“, beogradskim SBB Vukovima – 53:29, došli do šeste titule prvaka Srbije, a statistika otkriva delić načina na koji su to ostvarili.

Napad Veprova osvojio je ukupno 396 jardi, 16 više od protivničkog, ali iz daleko manje pokušaja – 45, naspram 74 pleja koliko su odigrali rivali. Iz toga sledi da su Kragujevčani osvojali znatno više jardi po pokušaju – 8,8, dok su Vukovi imali prosek od 5,1.

Novi šampioni su teren osvajali uglavnom trčanjem (287 jardi), ali su i pasovima kvoterbeka Džejmija Blanta imali trocifreni učinak (109 jardi, 2 tačdauna). Sa druge strane trčanje „čopora“ je bilo u potpunosti zaustavljen (27 jardi), pa su se oslonili na pas Džona Uribea (353 jarda, 4 tačdauna). Kragujevčani su pet tačdaunova postigli trčanjem, a dva pasom, dok su Beograđani sva četiri tačdauna ostvarili proigravanjem. Kvoterbekovi su bili na sličnom nivou, a QB rejting je u blagoj meri bio na strani kragujevačkog vođe napada – 121:114.

statistika finala

U osvajanju jardi trčanjem prednjačio je Andreas Beca (229 jarda, 13,4 po nošenju), Aleksandar Ristić Alf dodao je 32, a Blant 18. Na drugoj strani Krešimir Gorša istrčao je 34 jarda, a Mihailo Josović 26.

Među hvatačima je prednjačio Entoni Vašington iz Vukova (153 jarda, 15,3 po hvatanju), dok je adut Veprova bio Gabrijel Čembers (49).

Treba napomenuti i da je ofanzivna linija Veprova odradila odličan posao, ne dozvolivši nijedan sek svog kvoterbeka, uz to odlično otvarajući prostor svojim trkačima, što nije bio slučaj na drugoj strani.

ofense

Vukovi su imali više prvih daunova (20:16), ali su Veprovi bili uspešniji konverziji trećeg napada. Oba tima naplatila su svaki ulazak u „crvenu zonu“.

conversion

Kragujevčani nisu napravili nijedan turnover, dok su Vukovi dva puta gubili posed posle fambla i tri nakon neuspešne konverzije četvrtog dauna.

turnovers

Kiker Veprova Petar Goić odradio je dobar posao. Pogodio je oba fild gola i promašio samo dva ekstra poena (4/6), a siguran je bio i prilikom izvođenja kik-ofa i panta. Na drugoj strani bila je slična situacija, izuzev pantova, koje su Vukovi u par navrata izveli katastrofalno.

kicking

O dobrim izvođenjima kik-ofa na obe strane najbolje govori slaba jardaža vraćanja, uprkos tome što ovi timovi u svojim redovima imaju nekoliko odličnih riturnera.

return

U sveukupnom osvajanju terena prednjačio je MVP finala Beca (251 jard), dok je na drugoj strani MVP ligaškog dela Vašington sakupio 220.

all purpose

Odbrambena statistika u potpunosti je bila na strani Veprova. Zaustavili su protivničko trčanje i sprečili sve dugačke pasove protivnika. Ostvarili su daleko više teklova, u čemu su prednjačili Đorđe Petrović (11), Ivan Radojičić (8,5), Rod Aližen (6) i Aleksandar Jovanović (5,5). Čak 10 puta su vraćali protivnika „u minus“, od čega po dva Predrag Šćekić i Mirko Slavković. Defanzivni linijaši sve vreme su vršili pritisak na Uribea, a dva puta ga je sekovao Milorad Novaković, dok su ga po jednom zaustavili Danilo Mijušković i Strahinja Mrvić. Novaković je isforsirao i dva fambla, a oba je pokupio Vladimir Radenović. Sejfti Dušan Ilić hrabro je „išao na loptu“ i zabeležio dve deflekcije pasova.

defense

STATISTIKA: Danilo Mijušković