DSC_4077Proslavljeni američki treneri Leri Kentera i Kirk Mee od četvrtka su u poseti Divljim veprovima. Ovo nije njihov prvi boravak u gradu na Lepenici. Zapravo, Leri Kentera u šali kaže da je Kragujevac njegov rodni grad, jer je potrošio dosta vremena i energije promovišući američki fudbal u ovom gradu. Sve je počelo u junu 2005. godine, kada su posredstvom organizacije ACDI/VOCA u Divlje veprove stigle dve legende američkog fudbala, treneri Leri Kentera i Judžin Felker. Ovo je bio prvi put da američki treneri dolaze da pomognu nekom srpskom timu, a sa prvim trenerima stigao je i prvi komplet opreme, što je bio početak revolucije američkog fudbala u Srbiji, koji se do tada na ovim prostorima igrao bez ikakve zaštitne opreme.

– Čuli smo da se u Srbiji igra fudbal, ali bez štitnika i kaciga, pa smo pomislili da se radi o beskontaktnoj fleg verziji. Međutim kada smo stigli, videli smo da se igrači zabijaju jedni u druge bez kaciga i pedova, kao da je četvrti daun, na liniji od jednog jarda. Došao sam kako bih mladim igračima američkog fudbala pomogao da unaprede svoja znanja i veštine u igri, oni su puni energije, optimizma i želje za novim znanjem što su karte koje vode do uspeha – rekao je tada Kentera.

Za tri i po meseca, koliko su ostali u Kragujevcu, ovi treneri su podigli nivo znanja ekipe o američkom fudbalu, fundamentima treniranja, tehnike, do granica ispod kojih se i danas nalaze mnoge ekipe u Srbiji. A kako i ne bi, kada je Leri Kentera, kao dugogodišnji defanzivni trener Arizona State Univerziteta i glavni trener Northern Arizona Univerziteta, „stvorio“ veliki broj igrača koji su kasnije igrali u NFL-u, pa čak i osvajali šampionski prsten.

DSC_4077

Lerijeva misija nije bila usmerena samo ka Divljim veprovima, on je održao i mnoštvo klinika, festivala i treninga širom zemlje i nosi velike zasluge za napredak ovog sporta u Srbiji. Saradnja Lerija i Veprova nije se odvijala samo u Srbiji. Na njegovu inicijativu, treneri Kragujevčana, Vladimir Lazić i Aleksandar Ristić, otputovali su u Ameriku, gde su bili gosti na univerzitetima Arizona State i Northern Arizona, a posetili su i trening kamp Arizona Cardinals-a, učesnika Superbowl-a te godine.

Tokom prvog boravka u Kragujevcu, Kantera je bio oduševljen talentom i zalaganjem igrača, što ga je podstaklo da nastavi da dolazi u Srbiju i dovodi nove trenere. Jedan od njih je Kirk Mee, legendarni trener Redskins-a, koji je radio 25 godina u ovom klubu iz Vašingtona i za to vreme uspeo da se okiti sa tri šampionska prstena u najjačoj ligi na svetu. Ovaj trener „crvenokožaca“, koji verovatno ima više prstenova nego prstiju, svakako je imao šta da pokaže Veprovima na treninzima u februaru 2009. godine. Uspeo je da prenese veliki deo svog iskustva na mlade trenere i igrače Wild Boars-a, ali i da uputi niz pohvala za zalaganje i energičan pristup treninzima.

Kirk-i-Leri

kirk-judzin-leri

Leri i Kirk će u srcu Šumadije boraviti do utorka, pokušaće da još više unaprede igru Veprova, a odgledaće i „večiti derbi“ sa beogradskim Vukovima, koji se igra u nedelju, 3. aprila, od 15 časova, na stadionu FK „Sušica”.