Jedan od osnivača i prvih igrača Divljih veprova, Mirko Ćirić, posle gotovo decenijske pauze zbog privatnih obaveza, ponovo se vratio u matični klub, ali ovoga puta u ulozi sportskog direktora.

Mirko je zajedno sa svojim bratom Aleksandrom iz Amerike doneo prvu loptu u Kragujevac, oko koje je kasnije i stvoren tim. Započeo je kao kvoterbek, ali je posle teže povrede na prvoj utakmici u istoriji promenio nekoliko pozicija, istakavši se najviše kao tajtend i lajnbeker. Posle šampionskih titula 2004. i 2006. godine, seli se u Beograd i sa bratom prelazi u Plave zmajeve, gde su od kluba na začetku došli do ravnopravnog učesnika plej-ofa. Uspešan je bio i u reprezentativnom dresu, kao jedan od kapitena i ključnih igrača odbrane, od prve utakmice, do Evropskog prvenstva C grupe, 2007. godine. Međutim, zbog obaveza na fakultetu, kopačke je „okačio o klin“ već u 24. godini života, 2008, ali je ostao u Zmajevima, kao glavni strateg, dok je u reprezentaciji obavljao ulogu trenera defanzivnih bekova, do 2009. godine. Uspesi nisu izostali ni na poslovnom planu, pa je nakon završetka Fakulteta za stomatologiju otvorio stomatološku ordinaciju „Ćirić DM“, u Kragujevcu. U Wild Boarsima ga sada očekuje potpuno drugačija uloga.

Zašto ste odlučili da se vratite u Veprove i koliko vam klub znači?

– Veprovi su najprostije rečeno jedan deo mene. Teško je opisati taj osećaj, ali i kada sam duže vreme odsutan, dovoljan je samo jedan susret i sve je kao nekad. U prethodih nekoliko godina sam imao ogroman broj životnih promena i velikih dešavanja na privatnom i poslovnom planu i nisam mogao da se angažujem oko kluba i američkog fudbala generalno. Sada, kada sam ušao u malo mirnije vode, odmah sam ugrabio šansu da se vratim svojim korenima i da pomognem klubu koliko god mogu.

Koji su vaši ciljevi?

– Ciljevi su da klub nastavi svojom razvojnom putanjom i da mu pomognem na tom putu. U jednom smeru da se razvijamo igrački, da pravimo nove šampione i vrhunske sportiste i da postižemo dobre rezultate, a drugi je da promovišemo klub u našem gradu primarno. Da klub dobije priznanje i mesto koje mu pripada u našem gradu.

Kako ste zadovoljni trenutnim igračkim kadrom?

– Igrački kadar je odličan, sjajan spoj starijih igrača sa već velikim iskustvom i mladih talenata. Treba raditi naporno na tome da zadržimo sve igrače na okupu i da uz već poznati timski duh Veprova napredujemo zajedno.

mirko ciric nemanja calija

Da li planirate pojačanja i na kojim pozicijama?

– Kada su pojačanja u pitanju, ja sam uvek mišljenja da sem igračkih kvaliteta, ta pojačanja moraju da se uklope u tim svojim dobrim ponašanjem i vedrim duhom. Takođe, ako su u pitanju inostrana pojačanja, moraju da pomognu i u obučavanju naših igrača, pogotovo mlađih, kako bi nešto ostavili iza sebe. Obično se uvek dovodi kvoterbek kao pojačanje iz inostranstva, i možda će i kod nas biti slučaj, ali s obzirom da imamo sjajnog i najperspektivnijeg igrača na toj poziciji, Aleksu Đokića, to pojačanje bi moralo da radi individualno sa njim i da mu pomogne da napreduje kako bi u narednim sezonama nosio igru Divljih veprova.

Da li već imate u planu neke nove igrače?

– Trenutno su u toku pripreme reprezentacije Srbije i u septembru je na programu Evropsko prvenstvo, pa je veliki broj naših igrača zauzet, tako da ćemo možda sačekati da se obaveze završe da bi osmotrili naše redove i eventualno videli gde su nam potrebna pojačanja. Trudiću se da prisustvujem i mečevima u Italiji, kako bih bliže osmotrio naše igrače i eventualna pojacanja iz naše države.

Da li je u planu dovođenje trenera?

– Divlji veprovi su uvek bili korak ispred kada je trenerski poziv u pitanju, uvek se radilo mnogo na osnovama američkog fudbala, pa posle i na taktici. Bili smo začetnici trenerske škole u jednom momentu, radili smo uvek u reprezentaciji, slali smo naše trenere na obuku u Ameriku preko našeg velikog prijatelja Larija Kentere. Prvo ćemo i ovde obaviti analizu trenutnog kadra i sa čim raspolažemo, pa ćemo tek onda gledati za pojačanja.

Par godina Veprovi nisu igrali Evropu. Da li će klub ponovo da se okuša na evropskoj sceni?

– Sa velikim zadovoljstvom, Veprovi će ove godine ne samo igrati u Evropi i Ligi šampiona, već i napraviti juriš na titulu, ako se sve kockice slože. Čekali smo neko vreme nakon smene generacija, ali su Veprovi konačno opet na vrhu i nameravamo tu i da ostanemo.