pehar_aus_2011Kragujevački Divlji veprovi nalaze se pred najvećim izazovom u istoriji američkog fudbala u Srbiji. Pošto su se lagano prošetali kroz grupnu fazu i polufinale EFAF kupa, u finalnoj utakmici u Londonu suprotstaviće se domaćem timu Blitz-a. Svakako da je ovo najveći uspeh srpskog klupskog američkog fudbala, jer je čak i polufinale nekog jakog evropskog takmičenja ostalo nedosanjan san za ostale ekipe sa ovog podneblja.

Veprovima neće biti nimalo lako, jer ih sa druge strane čeka tim u koji su Britanci mnogo ulagali u proteklih nekoliko godina i stvorili šampionski sastav koji daje čak 22 igrača za nacionalnu selekciju. Potpomognute sa više od 10 stranaca, „Munje“ su postale surovi vladari Ostrva i od poraza u finalu Britanskog šampionata 2008. godine nisu nijednom poklekle. Imaju fantastičan niz od 26 utakmica bez poraza na domaćoj sceni, a ne zaostaju ni u sudarima sa evropskim timovima. Prošle godine stigli su do polufinala EFAF kupa, gde su poraženi od kasnijih vicešampiona Karlštad Kuguara, a ove su uz Veprove jedini neporaženi tim.

Nažalost, na tronu može biti samo jedan, pa se ni Kragujevčani neće predavati, uprkos svim problemima koji ih prate još od žreba. Izvan svih očekivanja Veprovi su uzburkali i oduševili evropsku fudbalsku javnost, iako su austrijkim Plavim đavolima i Crnim panterima iz Francuske na crtu stajali posle iscrpnih putovanja autobusom. Za razliku od većine timova, koji su na gostovanja putovali avionom ili igrali mečeve na svom stadionu, fudbalski fanatici iz grada na Lepenici nisu imali prilike da se bar jednom odmore i odigraju meč pred svojom publikom. Oni su iz srca Srbije putovali i po 30 časova, a svoje srce ostavili su na evropskim borilištima, gde su izvojevali istorijske pobede.

244185_10150222710418209_659718208_7091381_3913488_o

Na posledenjem stepeniku do finala, u Francuskoj ih je bodrilo i oko 75 navijača, koji su, kao i njihovi ljubimci, morali da prevale hiljade kilometara da bi osetili čari evropskog takmičenja. Vladalo je veliko interesovanje navijača i za odlazak na finalni meč, ali je postupak dobijanja viza za Veliku Britaniju bio zaista složen, pa je postojala velika mogućnost da ni igrači ne dobiju dozvolu za odlazak u London. Gomila zahtevne papirologije i bizarnih formulara, u kojima su Veprovi morali da dokazuju čak i to da nisu teroristi već samo žele da odigraju finalnu utakmicu, predstavljaju glavobolju i za pojedince, a priprema dokumentacije za 50 ljudi delovala je nemoguće. Međutim, članovi uprave Wild Boars-a još jednom su pokazali zavidan nivo organizacije i profesionalizma, danonoćno su prikupljali papire i popunjavali formulare i naporan rad im se konačno isplatio.

Rešen je krucijalni problem, vize su dobijene, ali je na njihovo izdavanje i ostale potrebe za finale otišlo dosta novca, pa će ekspedicija Veprova do Londona morati autobusom. Zato će Kragujevčani na novi evropski pohod krenuti već u sredu, 24 časa odmora imaće u Parizu, a potom i Londonu, dok će u povratku predahnuti u Minhenu.

pehar_aus_2011

Najteži deo posla oko dobijanja viza i zatvaranja finansijkih konstrukcija za putovanje i hotele je rešen, ostalo je samo da Veprovi u subotu, 2. jula, od 15 časova po lokanom vremenu (16 po našem), izađu na teren Finsbury Park stadiona i odigraju kako umeju i prvi pehar šampiona EFAF kupa stići će u Srbiju.