Uoči predstojećeg finala Sportklub Superlige i poslednjih dešavanja koja ispoljavaju uticaj na regularnost takmičenja i predstojeću utakmicu, a na koje organi Srpske asocijacije američkog fudbala ostaju gluvi, Kragujevac Wild Boarsi osećaju potrebu da obaveste svoje navijače, ali i sportsku i javnost američkog fudbala sa navedenim.

Posle dve godine u kojima kao klub nismo uspevali da se ozbiljnije upustimo u trku za titulu sa Vukovima iz Beograda, ove godine smo pokazali ne samo da imamo potpuno konkurentan sastav, već i da smo sposobni da pobedimo naše sportske rivale. Podsećamo, za razliku od ranijih sezona, kada su naši mečevi bili lišeni svake rezultatske neizvesnosti, ove godine smo u prvoj utakmici izgubili 17:16, iako smo imali priliku da fild golom u poslednjoj sekundi meča savladamo Vukove na Adi Ciganliji. Zatim smo u duelu u okviru regionalne CEFL uspeli da pobedimo rezultatom 30:24, što je prva naša pobeda u međusobnim duelima posle tri godine.

Javno postavljamo pitanje, jesmo li se suviše približili i zapretili da možemo da osvojimo titulu i „neprikosnovenima“ pokvarimo planove, pa je to razlog da se mimo terena, uoči finala, polako gubi sportski moral i pravilnici na kojima se zasniva takmičenje više ne važe?

Problem je nastao kada smo, kao i svi drugi klubovi, u Službenom biltenu SAAF broj 15/14 od 25. juna 2014. godine, obavešteni smo o objavljenoj odluci disciplinskog sudije koja glasi:

Igrač KAF SBB Vukovi Beograd Filip Đorđević kažnjava se jednom utakmicom neigranja. Filip Đorđević isključen je zbog udaranja protivničkog igrača“.

Da odluku stavimo u pravi kontekst, Filip Đorđević kažnjen je zbog disciplinskog prekršaja u poslednjem kolu, na utakmici u Inđiji. Zbog navedene kazne, nije mogao da igra polufinalnu utakmicu protiv Imperatora iz Niša. Sve bi bilo u redu, da član 27. Discipinskog pravilnika, u svom prvom stavu, ne predviđa minimalnu oštriju kaznu, jer doslovce u svom prvom stavu glasi:

„Igrač koji udari ili pokuša da udari svog ili protivničkog igrača kazniće se zabranom igranja najmanje 2 utakmice ili zabranom igranja najmanje dva meseca“

To faktički znači, da Filip Đorđević, u najboljem slučaju po njega i Vukove, je trebao da bude kažnjen sa 2 utakmice neigranja i da sankciju odradi ne samo u polufinalu, već i u finalu.

Pravilnik je jasan svima osim disciplinskom sudiji Peteru Brezoviku, koji nam je poslao zapanjujući odgovor da se član 27. primenjuje samo kada igrač nije isključen!?! Disciplinski sudija je disciplinskom prekršaju „udaranje igrača“ našao olakšavajuću okolnost u tome što je na toj utakmici isključen, pa je teži prekršaj sankcionisao kaznom koja sleduje za lakši. Kako bismo približili pravni nonsens, to vam je kao da vinovnika udesa, koji na pešačkom prelazu ubije pešaka, umesto zatvorskom kaznom kaznite samo novčano jer u trenutku nesreće nije vezao pojas.

Najpre smo ukazali na propust, a zatim i uložili i zvaničnu žalbu na navedenu odluku, koja je odbijena zbog „nedostatka aktivne procesne legitimacije“, iako je odluka javna i od uticaja na sve aktere takmičenja, zbog čega se i objavljuje u Službenom biltenu. Podneli smo zatim i hitan zahtev za zaštitu Disciplinskog pravilnika zbog nedvosmislene povrede materijalnih odredbi, ali ni na njega nismo dobili odgovor, zbog čega želimo da obavestimo javnost da uoči finala nisu baš „čista posla“.

Prilikom zasedanja UO SAAF, predlog za zaštitu pravilnika je naišao na opštu suštinsku opstrukciju u vidu odugovlačenja i pored zatraženog hitnog odlučivanja. Obrazloženje takvog postupka o potrebi traženja mišljenja od Stalne sportske arbitraže OKS zbog tobože „kompleksnosti slučaja“, koja ničim nije obrazložena, je neprihvatljivo i neozbiljno. Ovo pre svega jer je Disciplinski pravilnik doneo UO SAAF i predstavlja nadležno telo da ga tumači i zaštiti materijalne odredbe istog. Evidentno je da je UO SAAF, umesto da bude nepristrasno i odgovorno telo, klupski obojen u crveno-žute boje Vukova iz Beograda i čini sve da odluku o kažnjavanju odloži za posle finala i time omogući našim rivalima da u utakmici sezone u sastav uvrsti igrača koji zbog učinjenog disciplinskog prekršaja ne bi smeo da igra.

Kao što javnost američkog fudbala zna, Wild Boarsi su ove godine registrovali Filipa Stojanovića, reprezentativnog hvatača, ali je na žalbu Vukova poništena registracija kao zakasnela. Iako to pre svega nije bilo u interesu samog igrača, koji je kao reprezentativac izgubio sezonu, a ni Divljih veprova kao kluba, prihvatili smo takvu odluku jer je bila jedina ispravna i u skladu sa važećim propisima. Zato i sada insistiramo na legalnosti, pa i da se i u ovom slučaju poštuje Disciplinski pravilnik i odredbe u njemu, bez obzira o igraču koje ekipe se radi.

Da je evidentan neravnopravan odnos jasno se može videti i iz činjenice da ove sezone nijedan igrač Wild Boarsa nije izabran za MVP-a kola, iako je recimo Ajk Vitaker osvojio prvo mesto na tačdaun listi. Kriterijum o određivanju utakmice koja je proglašavana derbijem kola se menjao, pa je recimo meč Vukovi – Imperatori bio derbi, dok već u sledećem kolu Wild Boars – Imperatori to više nije bio.

Kao klub se ne slažemo što najbitniju utakmicu u sezoni neće suditi najbolje sudije, kao što su Kobilarov, Pavlović, Rakić, Jonović, Mirić i Milojković i to smatramo nedopustivim delegiranjem za utakmicu od najvišeg značaja u matičnoj asocijaciji. Umesto najiskusnijih i najboljih, da sude finale, određene su sudije koje su na početku sezone bile kategorisani u B kategoriju, što smatramo potpuno neadekvatnim, uz svo uvažavanje tih sudija. Radi se o finalu, tu nema mesta eksperimetnisanju. Igraju najbolji, moraju i da sude najbolji, a u kontekstu napred navedenih dešavanja izražavamo sumnju da postoji i konkretan razlog zašto to ovog puta nije slučaj.

Zbog svega navedenog, KAF Kragujevac Wild Boars na ovaj način izražava najveću zabrinutost uoči predstojećeg finala, poziva javno čelnike i organe Srpske asocijacije američkog fudbala na poštovanje donetih pravilnika i da učine sve da obezbede regularne i jednake uslove za obe ekipe na terenu, pa neka onda pobedi bolji.

U slučaju da tako ne bude, a zbog svih navedenih dešavanja, KAF Kragujevac Wild Boars će na dan utakmice odlučiti da li pod ovakvim uslovima uopšte treba da nastupi u finalu i time daje podršku zakulisanim i nečasnim radnjama koje nemaju veze sa sportom i viteštvom kojim je američki fudbal mogao da se diči u poslednjim godinama.

 Upravni odbor
Wild Boars Kragujevac