Davnog 22. marta 2003. godine, na stadionu FK Jadran u Kragujevcu, odigrana je prva nezvanična utakmica američkog fudbala u Srbiji između Divljih veprova i beogradskih Vukova, a novu istoriju počinju da pišu i igračice ženske sekcije kragujevačkog kluba, popularne Divlje mačke, koje će odigrati prvu utakmicu u ženskom fleg fudbalu.

Poprište prve borbe biće Sportski centar „Okanik“ u Mataruškoj Banji, gde će tim Wild Cats-a ugostiti devojke iz Kraljevskih kruna (Royal Crowns) iz Kraljeva.

Trener Kragujevčanki, Darko Cvetković veruje da je ovo samo početak i da će kroz desetak godina američki fudbal za žene doživeti procvat, kakav sada doživljava ovaj sport u muškoj konkurenciji.

– Zahvaljujući našim prijateljima iz Kraljeva, stvorili su se uslovi za još jedno ispisivanje istorije što se američkog fudbala tiče. Ovoga puta to čine devojke koje treniraju ovaj dinamičan sport. Naredni meč je sjajan epilog entuzijazma nekolicine devojaka koje ruše granice i ne dozvoljavaju bilo kakve prepreke na putu ka sportu koji vole. Meni i ostalim trenerima Wild Cats ekipe neverovatna je čast samo učešće na takvoj manifestaciji. Moj cilj je da se kroz nekoliko decenija uspešnog razvijanja americkog fudbala za žene svi setimo ovog meča kao prvog na ovim prostorima i kao sjajnog zamajca za potonje rezultate – rekao je Cvetković.

Kapiten i jedan od inicijatora osnivanja Divljih mačaka, Nadežda Đorđević, presrećna je što će se konačno odigrati prvi meč u Srbiji i garantuje da je njen tim spreman za ovaj meč.

– Od utakmice nisam sigurna šta da očekujem. Nisam upoznata sa igrom devojaka iz drugog tima i ne mogu da pravim neka predviđanja što se tiče rezultata ili načina celokupne igre. Što se tice mog tima, mogu da garantujem da ćemo pružiti dobru igru i nadam se da ćemo isto tako naići na dobar odgovor na našu igru, od strane devojaka iz Kraljeva. Bilo je vreme da se odigra prva ženska utakmica fleg fudbala, da pokažemo da smo dovoljno ozbiljno shvatile igru i da ćemo se dalje truditi da sve ovo podignemo na još viši nivo – smatra Nadežda.

Na tradicionalnom turniru „Challenge cup – Kraljevo 2011“, pored devojaka, snage će odmeriti i dečaci iz fleg pogona ovih timova. Prva stranica istorije Srpkinja u američkom fudbalu biće ispisana u subotu, 17. decembra u 10 časova, u Mataruškoj Banji.