Pred vama se nalazi tekst Vladimira Lazića, glavnog trenera kragujevačkih Divljih Veprova – šampiona Srbije. Lazić se u narednim pasusima osvrnuo prvenstveno na uticaj američkih igrača na tim, kao i šansama Divljih Veprova  u evropskom takmičenju naredne godine.

Prvenstveno, moram da izrazim zadovoljstvo zbog šanse koja nam je pružena i učešća u EFAF Cup takmičenju. Ovo je sjajna prilika za nas kao klub da se suočimo sa dobrim evropskim ekipama. Sa još uvek ne tako jasnom slikom o rosteru za sezonu 2010 moram da istaknem da ćemo i sledeće sezone imati grupu novih mladih igrača. Juniori pre svega će dobiti šansu u toku off i pre season perioda da konkurišu za neko od mesta u timu.

Ovom prilikom bih se osvrnuo na neke važne faktore koje smatram ključnim za nastupe naše ekipe protiv jakih inostranih ekipa.

Reklo bi se na prvi pogled, da američki igrači na našim kao i inostranim rosterima prave razliku i donose prevagu iz utakmice u utakmicu. Moje iskustvo na ovu temu, ne bi se moglo pozitivno povezati sa prethodnom konstatacijom o apsolutnoj dominaciji stranaca. Amerikanci na evropskim rosterima, pogotovu u takmičenjima poput EFAF kupa i EUROBOWL-a, su manje više izjednačenog kvaliteta. Football, kao izrazito naglašena kolektivna igra, zahteva participaciju i ostalih igrača koji funkcionišu kao celina. Jedan tim ne čine jedan, dva ili 3 igrača (pravilo o broju stranaca varira od zemlje do zemlje). Ono što zaista treba iskorstiti od prisustva import igrača je njihovo trenersko i organizaciono iskustvo, na pozicijama koje su teže za stvaranje( npr. QB). Import igrač bi zaista trebao da bude više alat, nego osovina.

Dosledan prethodnim zaključcima, misljenja sam da će ubuduće razliku zaista napraviti domaći personnel i kvalitetan sistematičan coaching.

Zbog katastrofalnih,obeshrabrujućih uslova, rekao bih, u football-u u Srbiji, prisutna je opšta stagnacija na obe gore spomenute važne teme (što zbog logistike,što zbog novca,što zbog coaching-a.). Ne zaboravimo da većina kvalitetnih fudbalskih zemalja ima i do 10 godina prednosti u iskustvu u odnosu na nas, pa opet mi kako tako uspevamo da držimo korak sa njima. Hoću reći,atletski potencijal je tu, neophodan je takav pristup koji će potencijal da pretvori u produktivan footballski program-tim koji pobeđuje i van granica Srbije.

O šansama naših timova u Evropi, ne bi pojedinačno diksutovao, svaka od njih će imati zaista težak posao. Ono što je neosporno je da šansa postoji, i da bez jakih evropskih utakmica ne može biti napretka.