derbi1Od samog nastanka američkog fudbala u Srbiji, utakmice kragujevačkih Divljih veprova i beogradskih Vukova, koje već sada mnogi porede sa „večitim derbijem“ Zvezde i Partizana, nosile su neizvesnost kao glavnu karakteristiku. Iako zvuči kao izlizana fraza, zaista „u derbiju Veprova i Vukova nema favorita“, a položaj na tabeli ili bolja trenutna forma odlaze u zaborav kada igrači istrče na teren.

Prvu stranicu istorije američkog fudbala u Srbiji ispisala su upravo ova dva kluba, 22. marta 2003. godine, na stadionu FK „Jadran“ u Kragujevcu, gde je domaćin, pred oko 500 gledalaca, na premijeri američkog fudbala u Srbiji, slavio sa 15:14. Interesovanje za ovim sportom je raslo, registrovani su i novi klubovi, pa se javila potreba za osnivanjem lige, koja je brojala pet timova, a o prvaku su odlučivali upravo Vukovi i Veprovi, 8. novembra 2004., pred više od 2.500 gledalaca na stadionu „Čika Dača“. Kragujevčani su i ovoga puta slavili (21:6) i tako poneli naslov prvog šampiona Srbije u američkom fudbalu.

Naredne godine osnovano je još pet novih klubova, pa je promenjen i format takmičenja – umesto lige igrao se kup. U finali su se ponovo sastali stari znanci, ali su Vukovi ovoga puta trijumfovali na stadionu FK „Obilić“ (20:7)  i tako naneli Kragujevčanima prvi poraz od osnivanja, posle serije od 12 pobeda.

derbi2

Zbog nedostatka finansijskih sredstava oba takmičenja odigrana su bez kaciga i zaštitne opreme, što se menja već u sezoni 2006. kada timovi prelaze u SELAF (Jugoistočna evropska liga američkog fudbala).

Wild Boarsi su nastavili dominaciju i pod opremom, bili su bolji u oba susreta u ligaškom delu (20:14, 14:0), da bi i u finalu, održanom u Beogradu, trijumfovali sa 23:12.

Naredne godine, Vukovi su bili bolji u oba duela, a „večiti rivali“ borili su se za tron prvaka Srbije 2008. godine, kada su Veprovi slavili u uzbudljivom finalu sa 39:33. Ovo je ujedno bio i poslednji susret „večitih“, jer su Vukovi sa još nekoliko klubova istupili iz SAFS-a (Savez američkog fudbala Srbije) i osnovali privatnu ligu.

derbi2

Posle dve sezone bez derbija, u kojima su „večiti“ osvajali titule, svako u svojoj ligi, klubovi su shvatili da je za razvoj američkog fudbala u Srbiji najbolje da se svi takmiče pod okriljem jednog saveza, pa će publika ponovo imati priliku da oseti draž i čari derbija. U dosadašnjih 11 susreta Veprovi su trijumfovali čak 8 puta, a pobednik 12. „večitog derbija“ biće poznat u nedelju, 3. aprila, od 15 časova, kada počinje utakmica na stadionu FK „Sušica“. Cena ulaznice za ovaj meč je i više nego simboličnih 100 dinara, jer su, pored zagarantovane neizvesne i bespoštedne borbe na terenu, Divlji veprovi pripremili brojna iznenađenja za publiku i najavili do sada neviđeni spektakl.