Američki kvoterbek, Sten Bedvel ponovo će predvoditi napad Divljih veprova, u kojima će obavljati i funkciju glavnog trenera.

Bedvel je prvi Amerikanac koji je zaigrao u Veprovima. U Kragujevac je stigao 2008. godine i odmah opravdao reputaciju odličnog trenera/igrača, u potpunosti posvećenog ovom sportu. Pokazao se kao pravi vođa na terenu, ostavio svoj pečat na napad Divljih veprova, koji su ga sjajno prihvatili, a osvojena je i titula, uz skor 8-1, pa je saradnja produžena na još godinu dana.

Naredne sezone Sten je učestvovao u osvajanju još jednog naslova prvaka. Te godine Kragujevčani su debitovali u evropskom takmičenju pod okriljem EFAF-a – Čelendž kupu, ali zbog problema sa vizama nisu uspeli da otpuju na polufinalni meč u Mađarsku, u kom su bili favoriti, pa se tako za zelenim stolom završila prva „odiseja“ Veprova po Evropi.

Dobre igre u Wild Boars-ima donele su mu bogatu ponudu danskih Hvidovre Stasrs-a, ali se Sten posle sezone provedene u Danskoj ponovo vraća u Veprove i stiže do istorijske vicešampionske titule u EFAF kupu i nacionalnom šampionatu.

Tokom tri sezone u Veprovima, Bedvelov napad je osvojio 11.471 jard i 145 tačdaunova, za skor od 27 pobeda i tri poraza. Sten ima bogato iskustvo igranja u Evropi, s obzirom na to da je prethodno igrao i za Gladijatore iz Bazela, špansku Valensiju i finske Pori Bears-e i Kouvala Indians-e.

Prošle godine igrao je za poljske Giants-e i rimski Lacio, a trenersko iskustvo sticao je i u veoma uspešnim koledž programima u SAD.

Sten će se Veprovima pridružiti u toku večeri, a za naš sajt otkriva kako je odlučio da se vrati u Kragujevac po četvrti put.

– Ostala su neka nedovršena posla od mog poslednjeg boravka u Kragujevcu. Nisam uspeo da osvojim titulu u 2011. godini, kao što je to bio slučaj u moje prve dve sezone u Srbiji. Povredio sam se u finalu EFAF Kupa i nisam igrao u finalu u kojem smo izgubili od Vukova. Nakon što su Veprovi poraženi i u prošlogodišnjem finalu, osetio sam odgovornost da vratim titulu u Kragujevac. Jako cenim program koji Šon Embri sprovodi u Vukovima. Lens Krizin je najbolji kvoterbek Evrope, i kao što stariji kažu: „Akoželiš da budeš najbolji, moraš pobediti najbolje“.

sten_bedvel_jean
FOTO: Jean-Francois Nicollet

Kakvi su tvoji utisci o Kragujevcu i da li se raduješ povratku?

– Kragujevac je za mene drugi dom. Sjajno sam prihvaćen ovde i nosim jako lepe uspomene iz prošlih sezona. Od dugih taktičkih priprema u kancelariji, skandiranja „Stanko Srbine“ na utakmicama, preko proslave titula u „Balkanu“ i na ulicama grada, do odličnog noćnog života. Volim Kragujevac i Kragujevčane. Divlji veprovi su moja porodica, moja braća! Presrećan sam što ću ponovo predstavljati tako divan grad.

Šta očekuješ od naredne sezone?

– Očekivanja su jasna, želimo da osvojimo nacionalni šampionat i CEFL ligu. Svesni smo toga da ćemo imati najteži raspored u klupskoj istoriji i taj izazov prihvatamo oberučke. Ovo nije prvi put da nailazimo na slične probleme, a nije ni poslednji. Poštujem timove sa kojima ćemo se sastati, ali se radujem borbi za povratak na sam vrh u Srbiji i istočnoj Evropi.

Po drugi put ćeš biti i glavni trener u Veprovima, da li će biti nekih promena?

– Nismo osvojili šampionat od 2010. godine. Suludo je raditi isto kao u prethodnom periodu, a očekivati bolji rezultat. Zbog toga ćemo promeniti čitav pristup. Bićemo disciplinovaniji nego ikada, treniraćemo najjače do sada i primenjivaćemo nove, uzbudljive stvari na terenu, koje do sada nisu viđene u Evropi. Kao trener i kvoterbek, daću Veprovima sve što imam. Znam da je dugačak put pred nama. Suprotstavićemo se sjajnim ekipama, igraćemo protiv igrača koji su veći, snažniji i brži, ali niko neće biti spremniji od nas. Pripremaćemo se polako, trening po trening, utakmicu po utakmicu i nadigraćemo sve protivnike. To je dugačak proces koji je već počeo. Po prvi put sam glavni trener Veprova postao 2011. godine. Imali smo tada dosta uspeha, ali je bilo dosta stvari koje sam mogao drugačije da uradim. U ovom poslu učite iz sopstvenih grešaka i zbog njih postajete bolji. Proveo sam prošle dve godine trenirajući u veoma uspešnim koledž programima u SAD i naučio dosta o vođenju tima. U 2013. ulazim kompletno pripremljen. Znam šta je potrebno za pobede u Evropi i Srbiji. Poznajem prednosti i mane svog tima i protivnika. Očekujem da ćemo i ja i klub imati najbolju sezonu ikada i da ćemo vratiti titulu u Kragujevac!