MG_2072-1U velikom derbiju Superlige u američkom fudbalu, Divlji veprovi iz Kragujevca su savladali Vukove iz Beograda rezultatom 54:38 (20:0, 22:19, 6:19, 6:0). U ovoj spektakularnoj utakmici pred oko 2000 vatrenih navijača, Veprovi su jasno stavili do znanja da su glavni konkurenti za osvajanje titule u ovoj sezoni.

Veprovi su krenuli snažno. Već u prvom posedu lopte uspeli su da poentiraju pasom Stena Bedvela ka Džeremi Pejtonu (6:0 – neuspešan PAT). U svom prvom napadu, Vukovi se nisu baš najbolje snašli, a sjajna odbrana Kragujevčana je naterala gostujuću ekipu da ispuca loptu. Nakon ispucavanja, specijalni tim Veprova je uspeo da izblokira loptu koju je pokupio Džeremi Pejton i odneo je u protivničku endzonu postigavši nove poene za domaći tim. Nakon toga, Veprovi su išli na pretvaranje za dva poena koje je bilo uspešno nakon pasa Bedvela ka Nikoli Tomiću (14:0).

IMG_2072-1

U sledećem posedu Vukova, Kragujevčani su odlično igrali u odbrani i ponovo primorali protivnike da ispucaju loptu. Napad Veprova ponovo izlazi na teren i ubrzo postiže nove poene. Kvoterbek kragujevčana, Sten Bedvel, pronaša je Filipa Nedeljkovića, iskusnog hvatača i kapitena (20:0 – neuspešan PAT). Vukovi su u sledećem napadu počeli da igraju i zadržali su loptu sve do kraja 1. četvrtine.

IMG_2446-1

Na početku 2. četvrtine, Vukovi su uspeli da postignu prve poene i to trčanjem Brendona Mekdauela (20:7 – uspešan PAT). Nakon toga sledi još jedan veoma uspešan napad Kragujevčana. Zbog prekršaja Veprova, gosti su ispucali loptu sa 30 jardi od end zone Veprova. Pokušali su onsajd kikom da povrate posed lopte koju je pokupio Marko Vujanac na 4 jarda od end zone svog tima. Kragujevčani počinju napad iz veoma nezgodne pozicije. Malo kasnije, Bedvel pronalazi Nikolu Tomića pasom za 46 jardi i to je bio novi tačdaun za Divlje Veprove. Veprovi su išli na pretvaranje za dva poena gde je Bedvel ponovo uposlio Tomića i pretvaranje je bilo uspešno (28:7).

U sledećem napadu Vukova, domaćini su se odbranili i primorali Vukove da ispucaju loptu. Napad kragujevčana je i dalje nastavio da gazi sve pred sobom. Bedvel pronalazi Džeremi Pejtona koji postiže tačdaun za Veprove (34:7 – neuspešan PAT).

Napad Vukova sada izlazi na teren ali se nije dugo zadržao jer su odmah poentirali pasom Mirota ka Bošnjaku (34:13 – neuspešan PAT).

Do kraja poluvremena, obe ekipe postigne po još jedan tačdaun. Prvo je Džeremi Pejton presao pas Mirota, kvoterbeka Vukova, i vratio loptu na polovinu Vukova. Aleksandar Ristić kasnije postiže poene za Veprove trčanjem od 5 jardi. Veprovi ponovo idu na pretvaranje za dva poena, Bedvel pronalazi Dž. Pejtona i rezultat je 42:13. Na kraju poluvremena, Vukovi postižu poene trčanjem Mirota za 1 jard. Pretvaranje za dva poena je bilo neuspešno tako da se na poluvreme otišlo rezultatom 42:19.

IMG_2475-1

Drugo poluvreme donosi dosta uzbuđenja.Vukovi su u prvom napadu poentirali pasom Mirota ka Cerovcu. Nakon neuspešnog pretvaranja za dva poena, rezultat je 42:25. Vukovi su kasnije uspeli da se odbrane i njihov napad je ponovo dobio šansu da poentira. Mirot pronalazi Stepanovića pasom za 12 jardi i tačdaun (42:32 – uspešan PAT).

Napad Veprova je odmah uzvratio nakon pasa Bedvela ka Brajanu Pejtonu za 80 jardi i tačdaun. Nakon neupsešnog pretvaranja za 2 poena, rezultat je 48:32. Pre kraja treće četvrtine Vukovi uspevaju da poentiraju pasom Mirota ka Stojanoviću. Sledi neuspešno pretvaranje za dva poena i rezultat je 48:38.

Odbrana Veprova je nakon malih poteškoća zaustavila napad Vukova u sledećem posedu lopte. Vukovi su krenuli sa 4 jarde od end zone Kragujevčana, Mirot baca pas koji preseca sjajni Brajan Pejton i vraća ga za 104 jarde i tačdaun (54:38 – neuspešan PAT).

IMG_2476-1

Do kraja utakmice, Vukovi su dva puta bili u prilici da poentiraju ali je sjajna odbrana Kragujevčana uspela da ih zaustavi. Veprovi su rutinski priveli utakmicu kraju i rezultat je bio 54:38.

Ovu spektakularnu utakmicu je krasio odličan fudbal, lepo vreme i sjajna publika. Ipak, moramo napomenuti da je suđenje na utakmici bilo katastrofalno po domaću ekipu. Gostima su tolerisani mnogi očigledni prekršaji dok je Kragujevčanima dosuđen veliki broj neosnovanih prekršaja. Ali i pored toga, Veprovi su uspeli da savladaju Vukove, svoje najveće rivale, i time pokažu da su trenutno najjača ekipa u ovom delu Evrope.

Nakon utakmice smo popričali Nikolom Tomićem, hvatačem Divljih veprova:

– Presrećаn sаm zbog pobede, pogotovo što je ostvаrenа posle dve sezone pаuze. Zа ovаkve utаkmice smo nаporno trenirаli mesecimа i drаgo mi je što je publikа, kojа se okupilа u ogromnom broju, imаlа priliku dа ponovo oseti čаri „večitog derbijа“. Ovаko jаki mečevi su uprаvo ono što je potrebno i Vukovimа i Veprovimа, kаko bi što više nаpredovаli i pružаli bolje pаrtije u Evropi.

IMG_2240-1

Nikolа Tomić je bio jedаn od nаjzаpаženijih igrаčа nа terenu, uhvаtio je nekoliko ključnih lopti, а uspeo je dа ubeleži i jedаn tаčdаun.

– Svаkаko dа mi je drаgo zboh postignutog tаčdаunа, аli nаjmаnje je bitno ko je postigаo poene. Nаjvаžnije je dа smo dаnаs pobedili, а već od sutrа usmerаvаmo misli kа meču EFAF Kupа sа Plаvim Đаvolimа iz Hohenemsа. Ovo je bilа odličnа proverа zа nаs pred nаstup u Evropi i nаdаm se dа ćemo sličnu pаrtiju pružiti i u Austriji – rekаo je Tomić.

IMG_2029-1

Pogledajte galeriju slika sa velikog derbija!