Kragujevački PBB Divlji veprovi su u novu sezonu, po starom dobrom običaju, ušli sa dosta ambicija i zalaganja. Počev od uprave kluba pa sve do igračkog kadra, radilo se vredno na pripremama za novu sezonu. U sezoni 2012, Veprovi nisu igrali međunarodna takmičenja, a ove sezone, priključili su se regionalnoj CEFL ligi, gde su napravili odličan start pobedom nad Wolves-ima iz Budimpešte.

Veprovi su ove godine dobili i novog sponzora – Privrednu banku Beograd. Novo sponzorstvo je omogućilo i veću fleksibilnost pri dovođenju američkih importa, a ove sezone, Veprovi se mogu pohvaliti odličnim pojačanjima.

Pre svega, u Kragujevac je ponovo došao dobro poznati Sten Bedvel, koji je Veprove vodio do finala EFAF kupa i kome je ovo četvrta sezona u crnom dresu. Sten će ove godine preuzeti ulogu glavnog trenera ali i poziciju kvoterbeka.

Drugo igračko pojačanje je Trej Mekvej, dvadesetčetvorogodišnji risiver iz Oklahome. Tokom svoje karijere na „Northeastern State Univerzitetu“, koji se takmiči u drugoj diviziji, Mekvej je postigao 34 tačdauna i osvojio ukupno 3.985 jardi. Najbolji je bio u poslednjoj sezoni (2011), kada je uhvatio 82 pasa za 1.533 jardi i postigao ukupno 16 tačdauna.

U pobedi nad Harding Univerzitetom (49:41) postavio je NCAA rekord u broju uhvaćenih jardi na jednoj utakmici (425), na kojoj je upisao i šest tačdaunova. Iste godine našao se i u idealnoj postavi godine, sastavljenoj od igrača iz druge i treće divizije iz cele Amerike.

Pored Treja, još jedna od hvatačkih opcija u napadu će biti Čed Rusinkovič, dvadesetčetvorogodišnji risiver iz Kalifornije. Čed je karijeru započeo u Eagles-ima sa Northwestern Koledža, u kojima je postavio pet klupskih rekorda: najviše uhvaćenih jardi u sezoni (977 jardi), najviše tačdaunova u sezoni (11), najviše uhvaćenih jardi na jednom meču (202 jarda), najviše tačdaunova na meču (3) i najduže tačdaun hvatanje (91 jard). U seniorskoj sezoni (2011), rangiran je među 25 najboljih američkih risivera u trećoj diviziji, a nisu izostale ni All-American počasti. U februaru prošle godine prošao je probu Utah Blaze-u, koji se takmiči u Arena fudbal ligi, i tako postao tek drugi igrač iz ovog koledža koji je potpisao profesionalni ugovor. Za Jutu je odigrao jednu utakmicu i zabeležio dva hvatanja za 14 jardi, ali se potom povredio i propustio ostatak sezone. Nakon toga odlučio je da se oproba na „starom kontinentu“.

Čed Rusinkovič
Čed Rusinkovič

Poslednje ali podjednako važno američko pojačanje je Loni Hrsi, defanzivni koordinator sa dosta iskustva iza sebe. Tridesetčetvorogodišnji Amerikanac, pored treniranja u kolevci ovog sporta, ima i bogato evropsko iskustvo. Naime, na stari kontinent stigao je 2007. godine, kada je kao glavni trener Reus Imperials-a osvojio titulu u španskoj LNFA ligi, a potom je trenirao timove u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj.

Od domaćih pojačanja, svakako je najzvučnije ime Milorada Živkovića, nekadašnjeg risivera Anđeoskih ratnika, koji je tokom prošle sezone bio vodeći risiver po broju uhvaćenih tačdaunova u ligaškom delu Superlige. Poverenje Veprova, Živković je opravdao na utakmici prvog kola CEFL lige, gde je uhvatio dva tačdauna.

Neki od igrača su odlučili da se povuku, a treba istaći i povratak Milana Strahinjića, stamenog centra Veprova koji poseduje ogromno igračko iskustvo, što će dodatno pojačati ofanzivnu liniju Veprova koju pored Strahinjića čine i četiri reprezentativca Srbije.

Kapiteni: Aleksandar Ristić, Predrag Šćekić, Dragoljub Živadinović i Darko Cvetković
Kapiteni: Aleksandar Ristić, Predrag Šćekić, Dragoljub Živadinović i Darko Cvetković

Kao i uvek, Veprovi su naporno radili na pripremnim treninzima. O pripremnom periodu, zalaganju ekipe i problemima sa vremenskim uslovima smo popričali i sa Stenom Bedvelom.

– Naši igrači su trenirali jače nego ikada. Nikada do sada nisam video ekipu koja predstojeću sezonu shvata tako ozbiljno. Oni daju svoj maksimum na svim poljima – u teretani, na treninzima i u učionici. Prezadovoljan sam trudom svojih igrača. Ekipa je započela pripreme početkom decembra ali sve do marta nismo bili u mogućnosti da izađemo na otvoren teren. Nažalost, loši vremenski uslovi su uticali na to da otkažemo više od pola treninga ovog meseca. Uvek govorim momcima da brinu samo o stvarima na koje mi utičemo i koje možemo da kontrolišemo, a vremenski uslovi nisu jedna od tih stvari. Sve što možemo da uradimo jeste da treniramo jako i da iskoristimo svaku priliku koju dobijemo – ističe Bedvel.

Aleksandar Ristić, dobro poznati raninbek i trener Veprova, prokomentarisao je ovogodišnja pojačanja i promene u igračkom kadru.

– Mislim da je tim malo jači u odnosu na prslogodišnju sezonu, ne samo zbog toga što smo dobili pojačanja u vidu izuzetno dobrih igrača koji su igrali na visokom nivou u Americi, već i zbog nekih drugih, po meni, bitnijih faktora. Prvo, to što je nas kvoterbek po četvrti put sa timom, jako dobro poznaje sve nase igrace kao i sve timove u Srbiji i regionu. Drugo, dolazak trenera Lonija Hrsija koji poseduje veliko fudbalsko znanje i ima iskustva u radu sa timovima iz Evrope. I treće, najbitnije, izuzetan napredak domaćih igraca, gde bih pre svega istakao juniore koji su svojim vrednim radom i zalaganjem zavredneli da postanu starteri i nosioci igre seniorskog pogona.

Kada je reč o pojačanjima, Ristić je takođe prokomentarisao i ovogodišnje importe.

– Izuzetno smo zadovoljni ovogodišnjim Amerikancima. O Stenu nemam šta da komentarišem. Mislim da se već više puta dokazao kao trener i kao igrač. Što se Treja i Čeda tiče, mislim da koliko su dobri na terenu još su bolji i van njega. Imaju pozitivan uticaj na ceo tim. Naravno, tu je i trener Loni Hrsi. Čovek koji je u potunosti posvećen fudbalu i timu. Kada se sve zajedno pomeša sa “starosedocima”, izgleda kao da je to jako dobra kombinacija za Veprove ove sezone.

Što se tiče trenerskog kadra, kao što smo već napomenuli, ulogu glavnog trenera ali i ofanzivnog koordinatora je preuzeo Sten Bedvel. Trenerski kadar čine još i  Aleksandar Ristić (trener raninbekova), Čed Rusinkovič (trener risivera), Dragoljub Živadinović (trener ofanzivne linije), Loni Hrsi (defanzivni koordinator  i trener defanzivne linije u čemu mu pomaže Marko Vujanac), Predrag Šćekić (trener lajnbekera) i Darko Cvetković (trener defanzivnih bekova).

Sten Bedvel
Sten Bedvel

Kao i uvek, Veprovi u novu sezonu ulaze sa ambicijama za osvajanje titule, kako domaće Superlige, tako i regionalne CEFL lige. Na to se osvrnuo i Bedvel koji ističe:

– Naši planovi su da radimo i dominiramo tokom svakog pleja, bilo to na treningu ili na utakmici. CIlj nam je da svaku utakmicu shvatimo ozbiljno i da iz nedelje u nedelju budemo sve bolji i bolji.

S obzirom da su gotovo sve ekipe veoma pojačale igrački i trenerski kadar, trka za titulom bi mogla biti najuzbidljivija do sada. Bedvel je istakao da će borba biti teška i da očekuje veoma uzbudljivu sezonu.

– Sve dok neko ne pobedi Vukove, mislim da oni zaslužuju da budu glavni favoriti. Kao i uvek, mislim da Veprovi stoje rame uz rame sa njima. Mnogi timovi su uložili dosta truda i novca ove sezone, doveli su više importa, itd. Mislim da Plavi zmajevi imaju šansu da odigraju veoma dobru sezonu. Novi Sad je dobio novu upravu i čini mi se da prave prave poteze kako bi se vratili u trku. Ekipe koje nikako ne možete otpisati su Pančevo i Kraljevo, ekipe koje uvek igraju dobro. Tu su još i novi prvoligaši – Niš i Sremska Mitrovica. Oni su bili veoma uspešni prošle sezone i siguran sam da će želeti da se dokažu u Superligi.

Sa druge strane, Aleksandar Ristić je prokomentarisao ko bi ove sezone mogao ispasti iz Superlige.

– Mislim da će i ovde biti uzbudljivo takođe. Ovako na neviđeno, borbu na začelju tabele mogli bi da vode sledeći timovi. Niš i Legionari, povratnici u prvu ligu, sigurno imaju sve ambicije da tu i ostanu. Sigurno je da su silno motivisani i da će dati svoj maksimum bilo protiv koga da igraju. Sa druge strane Krune se suočavaju sa velikim odlivom igrača koji svake godine remeti koncepciju tima. Na kraju moram da pomenem Pantere ponovo. Nažalost, ukoliko se mladi igrači ne snađu, mislim da će i oni biti u donjem delu tabele.

odbrana

Ovogodišnje takmičenje u Superligi, PBB Divlji veprovi će započeti utakmicom u Nišu protiv domaćih Imperatora, koji će ove sezone prvi put zaigrati u najelitnijem takmičenju.

– Nisam potpuno siguran šta možemo da očekujemo. Poznato mi je da Niš ima dosta talentovanih igrača na čelu sa Petrom Goićem, nekadašnjim igračem Divljih veprova. Nismo upoznati sa njihovim importima, kao ni sa sistemom napada i odbrane, ali ja sam siguran da će Šejn Vong dobro spremiti svoju ekipu za početak sezone. Mislim da je jasno da smo mi favoriti na papiru ali to nas se ne tiče. Sve što treba da uradimo jeste da se fokusiramo na protivnika i da damo svoj maksimum tokom svake akcije – ističe Sten Bedvel.