veprovi_hohenems_1Pobedom nad Blue Devils-ima iz Hohenemsa i plasmanom u polufinale EFAF kupa, kragujevački Divlji veprovi ostvarili su najveći uspeh srpskog klupskog američkog fudbala. Pred oko 1.000 gledalaca na stadionu u Hohenemsu, trenutno sedamnaestoplasirani tim u Evropi savladao je trećeplasiranu ekipu švajcarskog šampionata rezultatom 51:7, iako su mnogi predviđali potpuno drugačiji ishod.

Domaćin je na teren izađao sa 15 inostranih igrača, ali to nije uplašilo Kragujevčane. Od samog starta krenuli su silovito i Aleksandar Ristić postiže tačdaun već u prvom napadu, trčanjem za jedan jard (6:0). Tim rezultatom završena je i prva četvrtina, a nakon neuspešnog napada domaćih Veprovi su duplirali prednost pasom Stena Bedvela ka Džeremiju Pejtonu za 20 jardi.

veprovi_hohenems_1

Kada je izgledalo da Veprovi polako rešavaju pitanje pobednika u svoju korist, Plavi đavoli su se vratili u igru poenima Tina Magvajlera na pas Miča Nikampa od 27 jardi i smanjili rezultat na 12:7. Međutim, to je bilo sve što su uspeli da urade na ovoj utakmici, jer je sjajna odbrana Veprova zaustavila svaki pokušaj Austrijanaca da osvoje teren.

Do odlaska na poluvreme, Veprovi su poentirali još dva puta. Najpre trčanjem Brajana Pejtona za jedan jard, a potom i trčanjem kvoterbeka Bedvela za tri jarda, pa su na odmor Veprovi otišli sa prednošću 24:7.

veprovi_hohenems_2

I u drugom poluvremenu Veprovi su nastavili sa ubojitim napadom i silovitom odbranom, pa je jedino neizvesno bilo kojim će se rezultatom u korist Kragujevčana ova utakmica završiti. Treću četvrtinu obeležio je iskusni raningbek Aleksandar Ristić Alf, koji je dva puta promešao protivničku odbranu. Prvo trčanjem za pet jardi, a onda i nakon pasa Bedvela za 62 jarda za 38:7 na semaforu.

veprovi_hohenems_5

Kako je pitanje pobednika već bilo rešeno, u poslednjem periodu igre šansu su dobili svi igrači, koji su odlično iskoristili ukazano poverenje. Prve poene u ovom delu meča postiže raningbek Mihailo Novaković, veoma atraktivnim skokom u end zonu, a tačku na ovaj meč stavlja risiver Ognjen Nikolić nakon pasa mladog kvoterbeka juniorske reprezentacije Stefana Stefanovića za 37 jardi i konačan rezultat 51:7.

veprovi_hohenems_3

Napad Veprova nije uspeo da postigne poene samo u drugom drajvu, a odbrana je samo jednom poklekla, pa je kvoterbek i glavni trener Sten Bedvel bio prezadovoljan učinkom svog tima.

– Pobeda od 51-7 je uvek dobra, ali pobediti sa ovim rezultatom posle vožnje od 20 sati protiv kvalitetnog tima u Efaf kupu ne može biti slađa.Cela Evropa nas je smatrala autsajderima ali svaki od naših igrača je ušao u utakmicu verujući da smo bolja ekipa i da ćemo pobediti. Mogu samo da pohvalim odbranu, napad i specijalne timove i veoma sam ponosan na momke. Nećemo se zadovoljiti plasmanom u polufinale Efaf kupa – naš cilj je da ga osvojimo. Kako sezona odmiče igraćemo sve bolje i bolji, jer  za ovaj tim nema granica  i moramo igrati utakmicu po utakmicu. Bilo je sjajno proslavljati pobedu nad Blue Devils-ima, ali već sada se okrećemo domaćem šampionatu i utakmici sa novosadskim Djuksima – rekao je Bedvel.

veprovi_hohenems_4

Prema očekivanjima jednog od defanzivnih koordinatora Vladimira Lazića, odbrana Veprova bila je na zavidnom nivou i uspešno je odolevala protivničkim napadima.

– Smatram da smo u potpunosti ispunili defanzivne zadatke i dogovor pre utakmice. Skauting Blue Devils-a nam je zaista puno pomogao, tako da nismo bili iznenađeni onim što smo videli u toku utakmice. Najveći napredak u odnosu na prethodnu utakmicu sa Vukovima je discplina, što govore i brojke – imali smo samo jednu kaznu tokom čitavog meča. Odbrana je delovala kao celina i momci su pokazali dugo očekivanu zrelost na međunarodnim utakmicama, što se na kraju i pokazalo sa samo sedam primljenih poena. Iako smo zaustavili sva njihova oružja  u napadu, ova odbrana na čelu sa Predragom Šćekićem ima puno mesta za napredak, što ćemo pokazati u narednim utakmicama – smatra Lazić.

veprovi_hohenems_6

Austrijski mediji prognozirali su visoku pobedu Plavih đavola, a pomoćni trener Đavola, Tod Hendriks nam otkriva da su ipak znali da Veprovi nisu toliko slaba ekipa.

– Veprovi su zasluženo trijumfovali. Nismo imali rešenja za njihov napad, a odbrana je odigrala odgovorno i dozvolila nam je samo jedan tačdaun. I pored toga što smo u medijima slovili za velike favorite, znali smo da Veprovi nisu protivnik za potcenjivanje i da neće biti nimalo lak protivnik. I pored toga pružili su mnogo više nego što smo očekivali i smatram da su jedan od najboljih timova u Evropi – rekao je Hendriks.

veprovi_hohenems_7

U polufinalu EFAF kupa, Divlji veprovi će odmeriti snage sa jednom od ekipa iz grupe 1 u kojoj se nalaze Milano Rhinos, Prague Black Hawks i Thonon les Baines Black Panthers. Drugi polufinalista će biti poznat za otprilike mesec dana kada će se završiti takmičenje po grupama.

Semafor:

I četrvrtina:
6:0 – Aleksandar Ristić Alf, trčanje 1yd, PAT neuspešan

II četvrtina:
12:0 – Sten Bedvel ka Džeremi Pejtonu, pas za 20y, PAT neuspešan
12:7 – Mič Nikamp ka Tino Magvajleru, pas za 27yd, PAT Mike Jennings)
18:7 – Brajan Pejton, trčanje 1yd, PAT neuspešan
24:7 – Sten Bedvel, trčanje 3yd, PAT neuspešan

III četvrtina:
31:7 – Aleksandar Ristić, trčanje 5yd, PAT Srđan Ruzić
38:7 – Sten Bedvel ka Aleksandru Ristiću, pas za 62yd, PAT Srđan Ružić

IV četvrtina:
45:7 – Mihailo Novaković, trčanje 1yd, PAT Ružić
51:7 – Stefan Stefanović ka Ognjenu Nikoliću, pas za 37yd, PAT neuspešan