veprovi_hohenems_1Zavesa na evropskoj sceni za sezonu 2011. spuštena je posle finalne utakmice EFAF kupa između London Blitza i Divljih veprova, pa je Evropska federacija američkog fudbala objavila konačnu listu 20 najboljih timova Evrope.

Nedelju dana pre nego što su Wild Boarsi postali vicešampioni EFAF kupa, u finalu Eurobowla (panadan Ligi Šampiona u fudbalu) Swarco Raiders-i iz Austrije savladali su prošlogodišnje šampione Berlin Adlere sa 27:12 i osvojili treću titulu u poslednje četiri godine, pa su ova dva tima zasluženo na vrhu liste.

Na trećem i četvrtom mestu našli su se poraženi timovi iz polufinala Eurobowla, austrijski Viena Vajkingsi i Grac Džajantsi. Ako pogledamo prva četiri tima, jasno je da se najbolji američki fudbal igra u Austriji i veliki je uspeh Veprova što su u grupnoj fazi deklasirali favorizovani tim iz ove zemlje, Hohenems Blue Devils-e (51:7), koji su zbog tog poraza ispali sa liste 20 najboljih klubova.

U polufinalu pred Kragujevčanima su pali i Crni Panteri (35:22), tim iz Francuske, koja ima čak tri predstavnika u top 20, a konačno su poklekli u finalu protiv London Blitza – 29:7.

london_01

Prošle godine Veprovi su bili 17. na EFAF-ovoj listi i postali su prvi tim sa prostora jugoistočne i istočne Evrope koji se našao među velikanima starog kontinenta, a posle ovogodišnje evropske odiseje sezonu su završili na 10. mestu.

U igri izbaci uljeza Veprovi bi sigurno bili precrtani sa ove liste, ako bi kriterijumi bili finansijska situacija klubova, geografski položaj zemlje iz koje dolazi, godine postojanja američkog fudbala u toj zemlji, ali po pruženim partijama „kaznena ekspedicija drumskih putnika“, kako Kragujevčane zovu zbog preko 10.000 pređenih kilometara autobusom u roku od tri meseca, svakako zaslužuje da se nađe među ovim timovima.

Lista najboljih 20 klubova u izboru EFAF-a

1. Swarco Raiders Tirol (Austrija)
2. Berlin Adler (Nemačka)
3. Raiffeisen Vikings Vienna (Austrija)
4. Turek Graz Giants (Austrija)
5. Carlstad Crusaders (Švedska)
6. Kiel Baltic Hurricanes (Nemačka)
7. Calanda Broncos (Švajcarska)
8. London Blitz (Velika Britanija)
9. Danube Dragons (Austrija)
10. Kragujevac Wild Boars (Srbija)
11. Prague Panthers (Češka)
12. Amiens Spartiates (Francuska)
13. Søllerød K.Noah Gold Diggers (Danska)
14. Panthers Parma AFT (Italija)
15. Les Black Panthers de Thonon les Bains (Francuska)
16. Prague Black Hawks (Češka)
17. Pioners de l`Hospitalet (Španija)
18. Cougars of Saint Ouen l’Aumône (Francuska)
19. ADT Valencia Firebats (Španija)
20. Lelystad Commanders (Holandija)