Nakon dvodnevnih priprema u Zrenjaninu, gde su igrači naporno trenirali i uigravali se, reprezentacija Srbije krenula je put Italije. Sa finalnog spiska od 40 igrača, do puta u Italiju zbog povreda je otpalo još 4 igrača, tako da smo se na put renomiranom protivniku uputili sa oslabljenom ekipom, ali silno motivisani da nakon takmičarske pauze odigramo na visokom nivou i predstavimo Srbiju u što boljem svetlu. Ovo je bila prva utakmica Srbije nakon EP 2007. godine u Austriji, tako da je u prvom planu bilo ponovno okupljanje reprezentacije, stvaranje i jačanje timskog duha, i naravno formiranje jezgra reprezentacije koja ovom utakmicom započinje ciklus priprema za naredno EP.

Igrači su pokazali jak timski duh i osećaj zajedništva, i iako je ovo bila prijateljska utakmica i rezultat nije bio u prvom planu pokazali sjajnu borbenost i igru protiv reprezentacije koje se po snazi nalazi u grupi iznad nas, i u kojoj se AF igra već jako dugo, i ekipe koja se nalazi u završnoj fazi priprema za jedno jako takmičenje.

Ipak gostovanje reprezentacije Srbije u Bolzanu, gde je odigarn meč završio se porazom naše selekcije rezultatom 7-28  ( 0-0, 7-7,  0-7, 0-14). U prvom susretu ove dve reprezentacije uspešnija je bila selekcija Azura, koja se priprema za prvenstvo Evrope grupe B , koje se igra za 2 nedelje. Prijateljsku utakmicu sa Srbijom trener Azura  Olivo iskoristio je da proveri svoju ekipu i finalizira spisak putnika za Austriju, jer je nakon utakmice skratio spisak sa 60 na 45 igrača, koji će igrati na EP.  Utakmica je bila dobra provera i za naše momke, da vide gde se trenutno nalaze u odnosu na ostale reprzentacije, jer i našu selekciju očekuje kvalifikacioni turnir grupe C 2011. godine.

Utakmica je počela nervozno na obe strane, naša odbrana je to iskoristila na početku i u tri prva napada Italijana zaustavljala njihove napade sa 3 oduzete lopte, 2 fambla je pokupio kapiten Nebojša Mirković, dok je jedan završio u rukama lajnbekera Milana Stefanova. Nažalost ni naš napad nije bio uspešniji na početku, pa se prva četvrtina završila 0-0, ali već na početku druge četvrtineSrbija se  postarala za iznenađenje i trčanjem Aleksanda Ristića od 7 jardi za TD došla do vođstva 7-0. Ipak ubrzo je stigao odgovor Italijana koji su izjednačili efektnim pasom  na 7-7. Već prilikom ispucavanja Italijana Srbija je postigla TD vraćanjem Igora Vukoje od 92 jarde , ali je taj TD poništen zbog prekršaja, bila je to prilika da pred kraj poluvremena Srbija opet stigne do prednosti, i totalno „preseče“ Italijane. Tako da se  na poluvreme se otišlo izjednačenim rezultatom 7-7. U poprilično izjednačenom prvom poluvremenu u Bolzanu Srbija je pokazale nešto bolju igru, i slobodno možemo reći nadigrala Italijane, i kada se očekivao nastavak u istom tempu i neizvesna utakmica do kraja, sve je krenulo naopako. Ubrzo nakon početka drugog poluvremena zbog povreda igru su napustila 3 startna ofanzivna linijaša, i rezervni trkač koji nisu mogli da nastave meč, uskoro je došlo do pada koncentracije usled povreda joše nekih igrača, što je iskusna reprezentacija Italije iskoristila i privela utakmicu kraju rezultatom 28-7.

Osteje žal, i pitanje šta bi bilo da povrede i otkazi nisu pogodile nacionalni tim, da li bi dosta jača i poznatija selekcija Italije pala pred Srbima. Ostaje nam iskustvo igranja i treniranja sa nama prijateljskom ekipom Italije, koje će dobro doći našim momcima u utakmicama koje slede. Uz odigranu utakmicu u dogovoru sa trenerima ekipe su odradile jedan zajednički trening pre utakmice, kao i situacione drilove nakon utakmice.

Nikola Radosavljević